Prema novom pravilniku za branje šumskih plodova potrebna dozvola!

V.V. | 1.3.2018. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

Kako su izvijestili iz Hrvatskih šuma, 20. veljače 2018. stupio na snagu je stupio Pravilnik o izmjenama pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda.

Sukladno navedenom Pravilniku, građani će za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe trebati osobno, poštom ili e-mailom u Upravama šuma Podružnicama HŠ d.o.o. ishoditi godišnju dozvolu, koja će se izdavati bez naknade. Izdana godišnja dozvola vrijedi do 31. prosinca tekuće godine na području Uprave šuma podružnice koja je dozvolu izdala.

U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, adresu i OIB osobe na koju će glasiti dozvola, vrstu nedrvnih proizvoda te područje sakupljanja za koju se dozvola traži.

Dozvola vrijedi za sve nedrvne šumske proizvode osim za podzemne gljive (tartufe).

Količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe definirane su Pravilnikom o sakupljanju zavičajnih biljnih vrsta (NN 114/17) koji donosi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Sukladno Pravilniku, za osobne potrebe može se dnevno sakupiti do 3 kg plodišta nadzemnih gljiva, 5 stručaka šparoga, 10 kg plodova kestena, kupina, malina itd.

- Zahtjev za dozvolu može se poslati na adresu nadležne Uprave šuma podružnice - izvijestili su iz Hrvatskih šuma.

 

Označeno u