Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Varaždinskim Toplicama: "Ovdje ima potencijala za daljnji razvoj" Foto: Grad Varaždinske Toplice

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Varaždinskim Toplicama: "Ovdje ima potencijala za daljnji razvoj"

VV | 12.2.2020. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a, prva tajnica Maula Trishita te Nikolina Paić, Nina Čerkez i Miro Vrtar, boravili su danas u Varaždinskim Toplicama te u razgovoru s predstavnicima gradske uprave doznali više o samom gradu te uvidjeli mogućnosti suradnje na različitim područjima.

- Varaždinske Toplice imaju velike potencijale, od izvora termomineralne vode, ali i činjenice da imamo potencijal postati jedno od najjačih središta zdravstvenog turizma - istaknula je Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica.
Gostima je predstavila povijesni razvoj grada, od razdoblja kada je bio pod upravom Kaptola i Austro-Ugarske, a naglasila je da su još u 15. stoljeću Varaždinske Toplice imale obveznu četverogodišnju osnovnu školu.

– Uvijek su svi voljeli dolaziti u Varaždinske Toplice. Prvi liječnik u Varaždinskim Toplicama Ivan Krstitelj Lalangue bio je iz Luksemburga, dok je prvi ljekarnik Josip Čabrijan, ujedno i osnivač Zavičajnog muzeja, bio iz Slovenije – kazala je Ratković.

Predstavnicima Veleposlanstva SAD-a upoznala je i sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice koja trenutno zapošljava oko 660 osoba, a koju su gosti obišli u pratnji ravnatelja Denisa Kovačića.
- Varaždinske Toplice imaju istaknute gospodarstvenike na području metalske i drvne industrije te one koji sve više ulažu u zdravstveni turizam - istaknula je Ratković, pa su tako članovi Veleposlanstva obišli tvrtke NABA Technology, Metal Obad i novu investiciju tvrtke "Bernarda" – hotel u izgradnji.

Bila je to prilika da toplička gradonačelnica goste upozna s arheološkim iskopinama i Zavičajnim muzejom.

– Da bismo uredili arheološke iskopine, potrebno je pokrenuti investiciju u visini od oko dva milijuna eura. Arheološke iskopine najvrjednije su kulturno bogatstvo našeg grada i njima bi trebao upravljati Grad – istaknula je.
Prva tajnica Trishita bila je iznenađena bogatom poviješću Varaždinskih Toplica, kao i činjenicom da, iako su relativno mali grad, imaju jake gospodarstvenike.

- Vidimo veliku mogućnost za Hrvatsku u zdravstvenom turizmu, pa tako i za Varaždinske Toplice. Moguća je vrlo dobra suradnja između SAD-a i Hrvatske na tom području kroz ponudu opreme u zdravstvu gdje, a SAD u ponudi ima doista vrhunske proizvode - istaknula je Nina Čerkez.

Vrtar je pojasnio kako je Veleposlanstvo formiralo timove čiji je zadatak obići niz manjih gradova i općina i upoznati te sredine. Mišljenja je da će projekt Spinalnog centra još više pozicionirati Varaždinske Toplice kao jedno od glavnih središta zdravstvenog turizma te da će grad imati velike benefite od tog projekta.

Označeno u