Predstavnici Parkova u Bruxellesu istaknuli nužnost izgradnje grobne kuće na varaždinskom groblju Foto: Parkovi d.d.

Predstavnici Parkova u Bruxellesu istaknuli nužnost izgradnje grobne kuće na varaždinskom groblju

Varaždinske vijesti | 5.2.2019. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici varaždinskih Parkova, direktor tvrtke Alen Runac i stručna suradnica Jelena Sekelj, predstavili su Europskoj komisiji i zastupnicima EU parlamenta u Bruxellesu iskustvo Parkova u učinkovitom upravljanju javnim komunalnim poduzećima.

Parkovi su na 5. konferenciju o komunalnim uslugama i infrastrukturi, održanoj na temu “Komunalna infrastruktura u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027.” pozvani kao vodeća tvrtka branše u Hrvatskoj. U prvom dijelu konferencije raspravljalo se o problematici komunalnog gospodarstva, primjerima dobre prakse u komunalnim djelatnostima, zakonskim aktualnostima te novim tehnologijama i rješenjima u Hrvatskoj i susjednim državama.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, Marijana Petir i Davor Škrlec, osvrnuli su se na problem slabog korištenja novca iz EU fondova u hrvatskim komunalnim poduzećima i kao put prema poboljšanju pozvali na otklanjanje zapreka koje priječe bolje korištenje fondova i pružanje veće podršku domaćim tvrtkama u izradi projekata.

Jedan od projekata za čiju realizaciju će trebati europska sredstva je izgradnja grobne kuće na Varaždinskom groblju, budući da se današnja mrtvačnica koristi od 1840. godine, zaštićena je kao kulturno dobro i površine svega 177 četvornih metara. O potrebi izgradnje grobne kuće europskim je parlamentarcima i članovima Europske komisije govorio direktor Parkova, Alen Runac.

Izgradnju grobne kuće predstavio je kao važan projekt komunalne infrastrukture za grad Varaždin, koji zbog nedostatka novca realizaciju čeka godinama. Grad nema sredstva, a za urbana područja dosad nisu postojali raspoloživi fondovi za takve projekte.

- Ono što Varaždin danas ima je mrtvačnica, dok bi u gradu od preko 40 tisuća stanovnika bilo primjereno izgraditi grobnu kuću sa svim sadržajima koje ona predviđa. Mrtvačnica je dugogodišnjim korištenjem dovedena je u kritično stanje upotrebljivosti. Kako bi Varaždinci imali dostojnu ceremoniju ispraćaja, Parkovi su zajedno s Gradom Varaždinom izradili projektnu dokumentaciju za izgradnju grobne kuće – rekao je Alen Runac, između ostaloga, u svom izlaganju u Bruxellesu.

parkovi_alen_runac_bruxelles.jpg

- Ne želimo novim nametima od sugrađana tražiti novac za ovu kapitalnu investiciju i dodatno opteretiti njihov ionako niski standard, međutim razvoj komunalne infrastrukture na našem je groblju nužan kako bi se postigao standard primjeren EU. Zbog toga ćemo inzistirati da se ova investicija uvrsti među one koje će se u sljedećem programskom razdoblju 2021.-2027. sufinancirati europskim sredstvima - dodao je Runac.

Direktor Parkova je od zastupnika u EU Parlametu zatražio podršku u pregovorima vezanima uz sufinanciranje grobne kuće na varaždinskom groblju, ali i veće razine zaštite budući da u komunalnoj djelatnosti održavanja groblja i zelenih površina Hrvatska poprilično zaostaje za europskim standardima.

Jelena Sekelj je sudionike konferencije upoznala s principima djelotvornog upravljanja javnim komunalnim poduzećima kao i mogućim mjerama za poboljšanje komunalnih usluga za građane. Naglasila je i sve veći nesrazmjer između zelenih i izgrađenih površina u urbanim sredinama te sudionike konferencije upoznala s najnovijim rezultatima istraživanja na temu vrijednosti zelenila u gradovima. U zaključnom je razmatranju podastrla konkretne argumente o važnosti paralelnog razvoja grada i zelene infrastrukture.

parkovi_jelena_sekelj.jpg

Sudionici konferencije su se složili s njezinim zaključkom da će u narednim godinama ekonomska vrijednost usluga koju nam pruža ekosustav biti među zastupljenijim temama u znanstvenoj javnosti i kod donositelja odluka. To će, smatra se, rezultirati određivanjem prioritetnih ciljeva.

- Činjenica je da će do 2050. godine čak 70% populacije živjeti u gradovima, što znači da oni moraju postati što održiviji i samodostatni kako bi pružili kvalitetan život svojim građanima, a što mogu jedino kroz pametnu infrastrukturu i održivo korištenje resursa – zaključila je Jelena Sekelj.

Od zastupnika Republike Hrvatske u Europskom Parlamentu na konferenciji su uz Ivanu Maletić kao domaćicu, sudjelovali Dubravka Šuica, Ivica Tolić i Ruža Tomašić. Prezentaciju je održao i član Kabineta EU Komisije, Povjerenstva za regionalne politike i razvoj, zadužen za Hrvatsku, Bugarsku, Sloveniju Aurelio Cecilio te Mirela Lupaescu iz EU Komisije.

Predstavnici hrvatskih komunalnih poduzeća u raspravi su se jednoglasno složili da ih u boljem korištenju EU fondova koče komplicirani administrativni zahtjevi, nerazumna pravila i predugo čekanje na odobrenje projekata.

parkovi_alen_runac_bruxelles2.jpg