Predstavnice Udruge "Nada" kod zamjenice župana o problematici na području udomiteljstva Foto: Varaždinska županija

Predstavnice Udruge "Nada" kod zamjenice župana o problematici na području udomiteljstva

Varaždinske vijesti | 3.3.2023. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenica župana Silvija Zagorec održala je radni sastanak s Mladenkom Ravenski, predsjednicom Udruge udomitelja "Nada" iz Ivanca te se tom prilikom upoznala s radom te aktivnostima udruge.

Sastanku su nazočile i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te stručna suradnica zaposlena u Udruzi Petra Hudoletnjak.

Mladenka Ravenski predstavila je zamjenici župana članstvo Udruge, čime se Udruga bavi i na koje sve načine nastoji pomoći svojim korisnicima, odnosno obiteljima u socijalnom i ekonomskom riziku, ali i lokalnoj zajednici općenito.

Pritom je ukazala na probleme i prepreke s kojima se korisnici Udruge udomitelja susreću.

- Jedan od glavnih problema je i osamostaljivanje mladih nakon što navrše 18 godina i završe srednjoškolsko obrazovanje. Njima prije svega treba pomoć pri zapošljavanju – rekla je Ravenski.

Zamjenica župana pohvalila je rad udruge te je naznačila kako u Varaždinskoj županiji udomiteljstvo ima dugu tradiciju.

- Čestitam udruzi na svemu što rade, svjesni smo da je biti udomitelj vrlo zahtjevno i izazovno, jer udomitelji kao zamjenska obitelj dodatno moraju potruditi i uložiti veliki trud da bi ispravili tužnu životnu priču nekog djeteta. U Varaždinskoj županiji danas je u 100-tinjak udomiteljskih obitelji smješteno oko 200-tinjak djece. Županija podupire rad ovakvih udruga i stoji im na raspolaganju - rekla je zamjenica župana.

Udruga udomitelja "Nada" Ivanec osnovana je 2005. godine na inicijativu nekoliko udomitelja. Članovi udruge su udomitelji za djecu te udomitelji za starije i nemoćne osobe.