Predstavljeni nacrti odluka za pokretanje novih investicija na području grada Varaždina

| 9.2.2016. u 11:49h | Objavljeno u Aktualno

Osnivanja gospodarske zone Brezje, uvjeti prodaje zemljišta, izmjene i dupne Odluke o komunalnoj naknadi samo su neke od mjera poticanja razvoja gospodarstva, a koje će se nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću formalizirati kroz odluke.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš predstavio je danas u Gradskoj vijećnici nacrte odluka koje su usmjerene pokretanju novih investicija, poglavito na prostoru Gospodarske zone Brezje, ali i na širem prostoru Grada sukladno prostorno planskoj dokumentaciji (tzv. greenfield investicije).

- Ovim predstavljanjem želimo zainteresiranu javnost ponukati da prati ono što radimo jer ove odluke koje su sada u savjetovanju, ključne su za razvoj gospodarstva Grada Varaždina. Mi smo ih poslali i HUP-u, i HGK-u, i HOK-u, svim članovima partnerstva u izradi Strategije Grada Varaždina, što većem broju ljudi da te odluke budu poticajne prije svega za domaće, a potom i za strane investitore - rekao je gradonačelnik.

Drugi oblik poticanja usmjeren je ponovnom stavljanju u funkciju zapuštenih i neiskorištenih gospodarskih kapaciteta i proširenju postojećih kapaciteta (tzv. brownfield investicije).

U Gospodarskoj zoni Brezje, ovisno o veličini investicije i broju novootvorenih radnih mjesta, investitori će moći ostvariti umanjenje cijene zemljišta od 30 do 80 posto, umanjenje komunalnog doprinosa od 10 do 30 posto, umanjenje komunalne naknade za 50 posto na rok od 1 do 3 godine i podmirenje troškova prenamjene zemljišta.

Pravo na umanjenje komunalne naknade i komunalnog doprinosa ostvariti će i investitori koji će investirati na vlastitom zemljištu odnosno oni koji će zemljište kupiti od privatnih vlasnika. Investitore koji se odluče za proširenje postojećih gospodarskih kapaciteta ili za ponovno stavljanje u funkciju zapuštenih i neiskorištenih gospodarskih kapaciteta (brownfield investicije), Grad će osloboditi od plaćanja 50 posto komunalne naknade na rok od jedne do tri godine.

- Puno najrazličitijih faktora ovisi o investiciji, a u pregovorima se ide čak toliko daleko da gledaju kako je GUP definiran, postoji li oko same zone mogućnost individualne stambene izgradnje, kakav je pristup, postoji li javni prijevoz. Dakle, nije samo cijena zemljišta danas okidač za neku investiciju - pojasnio je Habuš i dodao kako bale u Brezju trenutno nisu kočnica.

- Danas nam upravo dolazi jedna mesna industrija na razgovor za tu zonu i znaju da su bale tamo. Naravno, mi ćemo dati sve od sebe da bale maknemo, ali one nisu trenutno pepreka u pregovorima s investitorima - napomenuo je gradonačelnik.

Gospodarska zona nije definirana parcelirano, već je ona definirana prostorom. Želja je, kažu u Gradu, prilagoditi prostor svakom investitoru posebno te će se prema njihovim zahtjevima poslovna zona prekrajati.

- Naglasak u našoj gospodarskoj zoni je na proizvodnji, dakle ne toliko na uslužnim djelatnostima, nego na proizvodnji i tu smo dali najveće popuste u sferi komunalnog doprinosa. Sam dolazak investitora u velikoj mjeri definira i tržište rada, dakle koja radna snaga je tu zastupljena. Želja nam je privući visokoprofitnu industriju koja građanima nudi bolja i kvalitetnija primanja - zaključio je gradonačelnik.

Svi poticaji se dodjeljuju do praga de minimis potpora, odnosno imaju karakter potpora male vrijednosti.

Nacrti svih odluka i programa koji se odnose na prethodno pobrojane mjere nalaze se na internetskim stranicama Grada Varaždina (http://varazdin.hr/savjetovanje-sa-zainteresiranom-javnoscu-2016-godini/) te su u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci