Predstavljen prijedlog Strategije razvoja sporta grada Varaždina od 2020. do 2028. godine Foto: Martin Novosel

Predstavljen prijedlog Strategije razvoja sporta grada Varaždina od 2020. do 2028. godine

| 24.9.2020. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj tematskoj konferenciji u gradskoj vijećnici Varaždina, predstavljena je Sportska strategija grada Varaždina 2020. -2028. godina o kojoj će se idućeg tjedna glasati na najavljenoj sjednici gradskog vijeća 29. rujna. Strategiju su predstavili Miljenko Ernoić iz Razvojne agencije Sjever DAN d.o.o., gradonačelnik Ivan Čehok, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport grada Varaždina Draženka Dević te Marinko Šipoš iz Zajednice sportskih udruga grada Varaždina.

Prijedlog strategije je utvrdio da Varaždin prema broju stanovnika ima iznimno dobru i bogatu sportsku infrastrukturu i za daljnji razvoj sporta nije ključno veće povećavanje broja samih građevina već da se građevine moderniziraju, energetski obnove i saniraju novim podlogama i opremom.

Tako su istaknuta tri glavna strateška projekta koja bi se trebala realizirati do 2023., 2024 i 2025. godine zasebno. Prvo, Grad Varaždin namjerava razviti sportsko-.rekreacijsku zonu kod Drave. Projekt bi koštao 3 milijuna eura, gradile bi se biciklističke i trim staze te objekti za osvježenje, zone za ribolov, sportski tereni i dr. Projekt bi se financirao iz proračuna Grada Varaždina te EU fondovima, a sve bi to trebalo zaživjeto do 2023. godine.

Nakon godina zazivanja da su sportski baloni kod Graberja u derutnom stanju, izgledno je da bi se konačno to moglo promijeniti i obnoviti. Uz to bi se također trebao zamijeniti parket u glavnoj dvorani te konačno uvesti bolje osvijetljenje od dosadašnjeg. Cjelokupni projekt bi košta 5 milijuna eura, a platio bi se sredstvima iz gradskog i državnog proračuna, EU fonodova te sponzorstvima, a sve to bi trebalo odraditi do 2024. godine.

Novčano najskuplji projekt bi bila energetska  obnova dvorana diljem Varaždina. Utrošilo bi se najviše od prije spomenutih projekata, sveukupno 10 milijuna eura, a fininciralo bi se sredstvima iz gradskog proračuna te EU fondova. Radovi bi se trebali dovršiti do 2026. godine.

Od strateških ciljeva za koje su osmislili akronim SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Timed ili na hrvatskome specifični, mjerljivi, realni za postići, relevantni i vremenski usklađeni) istaknuta je već spomenuta modernizacija infrastrukture, popularizacija bavljenja i praćenja sporta te poticanje izvrsnosti u sportu.

Osim toga je utvrđeno da se mora razvijati visoko-kvalitetni smještajni kapaciteti. Zbog nedostatka tih kapaciteta, gubi se dolazak profesionalnih sportaša i sportašica u našu sredinu te se dodatno otežava organizacija većih sportskih manifestacija, ali nisu istaknuta specifična rješenja i vremenski okvir za rješavanja tih problema. 

Što sve stoji u Strategiji sporta grada Varaždina pogledajte u dolje istaknutom dokumentu.

Prijedlog Strategije Razvoja Sporta Grada Varaždina by Varazdinske vijesti on Scribd

Galerija slika