Predstavljen novi sustav za uzbunjivanje: “U subotu će svi dobiti testnu poruku” Foto: screenshot Twitter 112

Predstavljen novi sustav za uzbunjivanje: “U subotu će svi dobiti testnu poruku”

N1/vv | 31.5.2023. u 11:56h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama.

SRUUK je jedinstveni alat, kojim će se po prvi puta u Hrvatskoj, porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito moći obavijestiti građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Poruke upozorenja moći će primati svi korisnici mobilnih telefona na ugroženom području Republike Hrvatske te strani korisnici u roamingu, piše N1.

Davor Božinović kaže kako je u pitanju inovativan projekt, a objasnio je i kako će građani dobiti SMS s obavijestima o tome da je u tijeku moguće krizna situacija, kao i sugestije što da rade u tim situacijama.

- Već smo naučili da je preventiva ključ, pogotovo ona usmjerena na zaštitu ljudi i imovine.

Slični sustavi već postoje u svijetu, a ovaj koji će se koristiti u Hrvatskoj je kombinacija nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s HAKOM-om, sve kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka. Poruke će, prema njegovim riječima, biti anonimizirane, nitko u državnom sustavu nema podatak kome su poruke upućene, a sustav će se testirati u subotu. Svi će, kaže ministar, dobiti testnu poruku. Za subotu su se odlučili jer je to dan kad se i inače testiraju sirene i slični sustavi. Nema drugog načina da se sustav pokrene, kaže ministar.

Tri telekoma, Telemach, A1 i TCom će, kaže Božinović, biti u poziciji testirati i vlastite mogućnosti, a ovo je prvi put da i oni u Hrvatskoj sudjeluju na takvom projektu.

- Sigurnost je nešto što nam je u ovim vremenima prioritet - rekao je ministar.

Poruke koje će se slati u slučaju krizne situacije spremne su na devet stranih jezika i dobivat će ih i stranci koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj. Ne svi i odmah, ali teži se tome, kaže.

- Svaki život je jednako vrijedan, a Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji je ovo itekako bitno.