Predsjednik vijeća Damir Habijan i dogradonačelnica Sandra Malenica s japanskim veleposlanikom

Varaždinske vijesti | 7.7.2018. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, susreo se s veleposlanikom Japana u Hrvatskoj Nj. E. Keijijem Takiguchijem te veleposlanikom Islamske Republike Iran u Hrvatskoj Nj. E. Mohammadom Rezom Sadeghom.

Japan je zemlja-partner Varaždinskih baroknih večeri, na 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. U varaždinskoj Gradskoj vijećnici izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Keijija Takiguchija i trećeg tajnika veleposlanstva zaduženog za kulturu Ryoheija Nakajimu primili su Habijan i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

Habijan je istaknuo da je taj veliki kulturni događaj prilika da se otvorie vrata i za druge vidove suradnje, prije svega u gospodarstvu. 

DSCN4567.JPG

- Udaljenost Hrvatske i Japana vjerojatno i je jedan razlog zbog čega je mizeran broj investicija u Hrvatskoj, ali mislim da to možemo promijeniti. Grad Varaždin je prepoznat od strane Njegove Ekscelencije i tajnika kao prilika za produbljenje suradnje i ima priliku da to iskoristi - rekao je Habijan.

Sastanku su nazočili i Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, te Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

36693002_435049160295023_2464851339985813504_n.jpg

Kako se na pripremama u Varaždinu trenutno nalazi Nogometni klub Persepolis iz Teherana, kojeg vodi poznati varaždinski stručnjak Branko Ivanković, Habijan se u njegovom društvu neformalno sastao i s veleposlanikom Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Nj. E. Mohammadom Rezom Sadeghom. Uz dobrodošlicu i želju za ugodnim boravkom u našoj sredini iranskim sportašima, naglasak je stavljen na vezu Varaždina i Irana preko našeg nogometnog stručnjaka Ivankovića koji je vrlo dobro prihvaćen i priznat u toj zemlji.

- Pokušavamo iskoristiti tu poveznicu za dublju suradnju Irana i Varaždina. Oni iskazuju želju za uspostavom suradnje jednog njihovog grada, primjerene veličine i značaja, s Varaždinom - kazao je Habijan o susretu s iranskim veleposlanikom kojeg je pozvao da i službeno posjeti Varaždin. Pri tom posjetu razgovaralo bi se o mogućim vidovima suradnje te gospodarskom, kulturnom i sportskom povezivanju. Veleposlanik je prihvatio poziv pa ga se može očekivati ponovo u Varaždinu.