Habijan: Jel' dosta kockica ili ćemo nastaviti s popločavanjem do Drave?

Varaždinske vijesti | 26.4.2023. u 22:29h | Objavljeno u Aktualno

Nakon niza godina pa i desetljeća, novi izgled dobio je mali, ali stari trg u Varaždinu, smještan uz palaču Zakmardy i vjerojatno najljepši i najstariji varaždinski park, kojeg je u XIX. stoljeću osmislio gradski liječnik Bernhard Wilhelm von Müller, a stotinjak godina kasnije, zacijelo u navadi tadašnjeg vremena, dobiva ime po jezikoslovcu Vatroslavu Jagiću, koje se uspjelo zadržati do danas.

Svečano otvorenje tog, Habdelićevog trga, kako se naziva taj prostor jer se nalazi u istoimenoj ulici (javila se ideja da postane trg prijateljskog grada Ravensburga, čiji jedan  trg nosi ime Varaždina već godinama ), bit će nakon sjednice varaždinskog Gradskog vijeća, koje će se ustrojiti nakon prijevremenih izbora. Uoči tog svečanog čina, nositelj liste varaždinskog HDZ-a i njegov predsjednik Damir Habijan osvrnuo se na novo ruho malog trga.

Navodeći da je pohvalo što će se trg konačno otvoriti, Habijan podsjeća da je Klub vijećnika HDZ-a, prilikom izglasavanja gradskog proračuna za 2022. godinu, između ostalog, uvjetovao podršku proračunu upravo njegovim uređenjem. A zatim iznosi kritiku.

-Nažalost, novi trg je još jedna popločana ploha u našem gradu. Lišena bilo kakvog zelenila -osim tri stabla koja se nalaze uz samu cestu - potpuno nezanimljiva i dosadna.  Grad Varaždin već godinama uporno popločava strogi centar grada, umjesto da po uzoru na europske gradove vodi brigu o sadnji novih stabala, kreiranju novih zelenih površina, pogotovo imajući u vidu politiku zelene tranzicije, dokumenata poput Strategije zelene infrastrukture. Ovako, potrošili smo novce, dobili arhitektonsko ruglo, učinili prostor koji je mogao biti zanimljiv potpuno dosadnim, ocjenjuje Habijan, pitajući što vele konzervatori, jesu li „zadovoljni, jel' dosta kockica i hoćemo nastaviti s popločavanjem do Drave“.

Međutim, novi izgled malog trga u središtu Varaždina uglavnom je sukladan nagrađenom rješenju tima B!RO, koje je kao najbolje odabrano još prije sedam godina, dakle 2016., i to nakon što su Grad Varaždin i Društvo arhitekata Varaždin proveli natječaj za izradu idejnog urbanističkog – arhitektonskog rješenja za uređenje prostora zapadno od palače Zakmardy u Habdelićevoj ulici.

1-nagrada-37-2_57614f648501a_1200xr.jpg

Na natječaj je zaprimljeno ukupno 38 radova, a odluku o dodjeli nagrada za prva tri nagrađena rješenja donio je ocjenjivački sud u sastavu prof. Nenad Fabijanić, dipl.ing.arh., profesor Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  Goran Habuš, tadašnji gradonačelnik Grada Varaždina, zatim Mario Sambolec, dipl.ing., tadašnji pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina te Valentina Fištrek, dipl.ing. arh., predsjednica DAV-a i Željko Trstenjak, dipl.ing.arh., tadašnji pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Nagrađena su rješenja i javno predstavljena, no o njima se godinama šutjelo. Sve do sada…