Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Sever upozorio: "Potpore su se dijelile neselektivno" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Sever upozorio: "Potpore su se dijelile neselektivno"

VV | 2.5.2020. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

- Jasno je da će poslodavci gledati da se riješe radnika tako da ih isporuče na Zavod za zapošljavanje i na skrb državi kada država prestane podupirati plaće tih radnika. Nejasno je zašto je Vlada pri pripremi prvog paketa mjera odustala od uvjeta da svaki poslodavac koji primi ove potpore ima obvezu zadržati radnike još tri mjeseca - izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za Dnevnik HRT-a. U tom sindikatu strepe od mogućeg vala otkaza u lipnju, ali i smatraju kako su mjere donesene u žurbi.

- Mi u toj priči nismo sudjelovali već smo samo izviješteni o dogovorenome, tako da je jasno u kojem su pravcu te mjere nagnute. Iz ovog što je nedavno objavljeno je jasno da su se potpore dijelile neselektivno. Mi smo upozoravali da je potrebno postaviti jasna pravila po kojima će se te potpore dijeliti i da ih ne dobiju oni koji ne bi trebali: oni koje se spremaju na isplatu dobiti, oni koji su dobro poslovali, veliki sustavi, velika odvjetnička društva, neki koji utjeruju dugove, neki estradni umjetnici koji za jednu Novu godinu zarade više nego tekstilna radnica u 10 godina - upozorio je Sever i dodao da je Vlada potpore trebala isplatiti na račune radnicima jer su, kako je ustvrdio, ovako dali priliku poslodavcima da dio izvuku za sebe.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da je Vlada trebala sve koji dobivaju milijunske potpore obvezati da te novce vrate kada im krene na bolje.

- U ovome trenutku nema još pokazatelja da je vrijeme za rezove došlo i dok god se može održavati sustav javnih i državnih službi da kupuju ono što privatni sektor nudi. To je dobro i za privatni sektor. Ne daj bože da dođe do situacije krajnjeg potonuća, tada su i sindikati rekli da je sve na stolu, ali tada Vlada treba otvoriti pregovore sa sindikatima - poručio je.