Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Europskog talent centra Hrvatska

Varaždinske vijesti | 27.4.2022. u 12:09h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je jučer u Uredu predsjednika Republike predstavnike Europskog talent centra Hrvatska, voditelja programa dr. sc. Miroslava Huđeka sa suradnicima, koji su mu prezentirali svoj put osnivanja, svoj trenutni rad te ga informirali o tematskoj međunarodnoj konferenciji o radu s visokomotiviranim i talentiranim učenicima, održanoj 22. travnja ove godine.

Europski Talent Centar (ETC) zamišljen je kao centar koji okuplja, koordinira i potiče rad institucija s visoko sposobnim (darovitim) učenicima, a u cijelom svijetu takvih centara ima 25, rečeno je na sastanku te pritom istaknuto kako je za pristupanje bilo potrebno zadovoljiti vrlo stroge kriterije, koje su Centri izvrsnosti Varaždinske županije jedini iz Republike Hrvatske uspjeli zadovoljiti.

ETC Hrvatska radi na uspostavljanju suradnje među svim ustanovama i organizacijama koje se bave radom s darovitom djecom te pružanju cjelovite stručne potpore različitim skupinama darovitih i talentiranih učenika kroz programe jednako dostupne svima. Uz poseban naglasak na značaj strukovnog obrazovanja, svi programi osmišljeni su tako da zadovolje obrazovne, socijalne i emocionalne potrebe razvoja karijere učenika visokih sposobnosti i/ili snažnih interesa i motivacije, bez obzira na njihovo socijalno-ekonomsko, kulturno i etničko porijeklo, pojasnili su predstavnici Europskog talent centra Hrvatska. Pri tome su istaknuli da su krajem 2020.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije postali jedini institucionalni član organizacije Svjetskog vijeća za darovitu i talentiranu djecu (World Council for Gifted and Talented Children) iz Hrvatske.

Osim voditelja Europskog talent centra Hrvatska dr. sc. Miroslava Huđeka, na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su zamjenik voditelja za međunarodnu suradnju i znanstveni rad mr. sc. Robert Kelemen, pomoćnica voditelja za operativne programe Sanja Herceg i pomoćnica voditelja za znanstveni i stručni razvoj Snježana Pejnović.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.