Predsjednik Milanović: Prelet aviona dogovorio je premijer, to je samovoljno ponašanje nekoga tko nije u zapovjednom lancu

Varaždinske vijesti | 16.3.2022. u 13:19h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je jučer zabranio prelete vojnih zrakoplova iznad Zagreba i naseljenih mjesta, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović objasnio je danas kako je to učinio zbog „samovoljnog ponašanja nekoga tko uopće nije u zapovjednom lancu“.

„Zajednički prelet iznad Zagreba dogovoren je osobno između predsjednika Vlade RH i zapovjednika francuskih pomorskih snaga prilikom posjeta nosaču zrakoplova Charles de Gaulle“, rekao je predsjednik Milanović pozivajući se na izvješće koje je jučer zatražio i danas dobio od načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja.

„Jučer sam zabranio prelete vojnih zrakoplova nad naseljenim mjestima do daljnjega, dok ne dobijem izvještaj što se točno događalo. Jučer je došlo do nepotrebnog i grubog uznemiravanja ljudi u situaciju nabijenoj strahom zbog onoga što se događalo zadnjih dana. Dobio sam očitovanje načelnika Glavnog stožera“, dodao je predsjednik Milanović i najavio kako će se od sada voditi računa o tome da se takve situacije ne ponove.

Predsjednik Milanović je naglasio kako Hrvatska cijeni pomoć saveznika i kako će vojni zrakoplovi i dalje letjeti, pa tako i američki, ali sve u okviru plana. „Normalno da će avioni letjeti, cijenimo pomoć saveznika. Ali nerad, nekompetencija, neznanje i zanemarivanje sustava ne mogu biti izgovor za ovakvo samovoljno ponašanje nekoga tko uopće nije u zapovjednom lancu“, poručio je Predsjednik Republike.

Govoreći o zajedničkim vojnim vježbama hrvatskih i francuskih zrakoplova predsjednik je ponovio kako je riječ o „aktivnostima kojih će biti i ovih dana“ i koje je i sam odobrio, međutim, kada dođe do ovakvih situacija reagirat će, „posebno kada znamo kako je do tog incidenta jučer došlo“. A došlo je tako, ponovio je, da je premijer otišao na nosač aviona i tamo se osobno dogovarao s francuskim admiralom da prelet zrakoplova bude baš kada premijer bude imao press konferenciju.

Od vojnika nitko neće odgovarati jer je načelnik Glavnog stožera postupio po odluci ministra, a koji je to napravio po političkom nalogu svog šefa, dodao je predsjednik Republike i zaključio: „Kada tražim da treba nabaviti protuzračne sustave onda se na to odmahuje rukom. Kada kažem da stanje nije zadovoljavajuće, onda ta formulacija ne može ući u zajedničko priopćenje Vijeća za obranu. Ali se može svaki vikend otići na nosač aviona i tamo dogovarati stranačke fešte“.

Označeno u