Predsjednik HPK M. Jakopović poručio da EU potrošačima mora osigurati stabilnost cijena i dostupnost hrane

vv | 16.10.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Preko 400 europskih poljoprivrednih proizvođača okupilo se u srijedu u Šibeniku na trodnevnom Kongresu najvećeg europskog udruženja poljoprivrednika Copa-Cogeca. Uz poljoprivredne proizvođače, na Kongresu su sudjelovali i savjetnici u poljoprivredi, zadruge i znanstvenici iz Hrvatske i svih država članica Europske unije.

S obzirom na izazove vezane uz sigurnost i održivost hrane u Europskoj uniji, naglasak je bio na mogućnostima koje europska poljoprivreda ima, ravnoteži između sigurnosti i održivosti hrane, tranziciji prema dugoročnoj održivosti poljoprivredno-prehrambenog lanca, digitalizaciji i uvođenju novih tehnologija u poljoprivredu te važnosti žena u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnim područjima. Upravo ulozi žena u poljoprivredi bila je posvećena prva radionica na kojoj je Hrvatsku predstavljala poljoprivrednica i finalistica Nagrade za inovaciju žena u poljoprivredi 2020. Marija Cafuk.

S obzirom da je Copa-Cogeca najutjecajnija, najstarija i najveća organizacija poljoprivrednih proizvođača i zadruga u Europskoj Uniji činjenica da je Hrvatskoj pripala čast ugostiti preko 400 uglednih poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka i znanstvenika veliko je priznanje za rad Hrvatske poljoprivredne komore što je potvrdio i njen predsjednik Mladen Jakopović. Naglasivši kako Europska unija u ovim izazovnim i kriznim vremenima nikako ne smije smanjiti proizvodnju hrane, Jakopović je kazao kako je njezina glavna zadaća sada, kroz različite mehanizme koji su na raspolaganju, potrošačima osigurati stabilnost cijena i dostupnost sigurne i kvalitetne hrane.

- S obzirom na novu Zajedničku poljoprivrednu politiku, koja na snagu stupa početkom 2023. godine, stvoren je ozbiljan konflikt između ključnih ciljeva ZPP i situacije na terenu budući da su poljoprivrednici suočeni s ogromnim problemima u proizvodnji, kako zbog rata u Ukrajini, tako i zbog energetske krize i poremećaja u globalnim lancima opskrbe. To je uzrokovalo ogroman rast troškova proizvodnje, ali i rast cijena hrane za krajnje potrošače – rekao je Jakopović.

Inače, Hrvatska poljoprivredna komora članica je Copa-Cogeca organizacije zahvaljujući čemu može sudjelovati u pregovorima u više od dvadesetak grupa u okviru Europske komisije. Time je, na nacionalnoj razini, najznačajniji predstavnik poljoprivrednih proizvođača u kreiranju poljoprivrednih politika. Kongresu su prisustvovali i predsjednici udruženja Copa Christiane Lambert te udruženja Cogeca
Ramóna Armengola, kao i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se složila s tvrdnjom da Europska unija u ovim kriznim vremenima kroz sve dostupne mehanizme mora pomoći poljoprivrednicima kako bi održali stabilnost proizvodnje.

- Hrvatska je kroz različite mehanizme i mjere već dosta pomogla poljoprivrednicima te im osigurala dodatna sredstva, iz Europske unije i nacionalnog proračuna, kako bi se proizvodnja održala i kako bi se smanjili ogromni troškovi naših proizvođača, kako zbog krize, tako i zbog suše. Ključno je da nam ne padne proizvodnja u idućem periodu. Moramo zadržati proizvodnju, odnosno održati balans između tri ključna stupa poljoprivredne politike – zelenog, ekonomskog i socijalnog. Zato Vlada Republike Hrvatske čini sve kako bi pomogla našim proizvođačima, a već ovaj mjesec će ranije nego inače, uz dosadašnje mjere ići i predujam potpora u visini od 1,75 milijardi kuna -
kazala je Vučković.

Osim radionica, europski poljoprivrednici upoznali su se s hrvatskom proizvodnjom i proizvođačima obišavši proizvođače mlijeka, sira, vina, maslinovog ulja i voća i povrća u Dalmaciji koji su tijekom godina napravili ozbiljan pomak i svoju tržišnu poziciju, zahvaljujući
visokokvalitetnim proizvodima i potvrdili.