Predsjednik HNS-a Čuraj: "Cilj je kroz poreznu, radnu i mirovinsku reformu poboljšati standard građana" Foto: HNS Varaždinske županije

Predsjednik HNS-a Čuraj: "Cilj je kroz poreznu, radnu i mirovinsku reformu poboljšati standard građana"

VV | 8.6.2022. u 13:13h | Objavljeno u Aktualno

Radni tjedan od 36 sati, jedinstveni natječaji za zapošljavanje u javnoj i državnoj službi, liberalizacija drugog mirovinskog stupa te decentralizacija poreza na dohodak, dio su reformskih inicijativa koje je predstavio predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj na sjednici Predsjedništva HNS-a Varaždinske županije u utorak u Cestici.

- Stjepan Čuraj (HNS): "Dobri projekti, poput autokampa u Cestici, trebaju imati potporu države"

20220607_180806.jpg

- Cilj je poboljšati kvalitetu života i standard naših građana kroz tri vida reforme - poreznu, radnu i mirovinsku. Konkretno riječ je o smanjivanju radnog tjedna na 36 sati, a što bi rezultirao povećanjem produktivnosti, oslobađanjem dijela radnog vremena i uvođenjem mogućnosti rada drugog posla, takozvanog “mini joba”. Prvi i osnovni cilj je smanjiti radnu presiju, povećati zadovoljstvo radnika i očekivano doći do povećanja produktivnosti - objasnio je Čuraj prijedlog radne reforme te dodao kako bi se na taj način otvorilo dodatno vrijeme za zapošljavanje, a s druge strane poslodavci bi imali mogućnost dati produktivnijim radnicima dodatne radne sate koji bi se tretirali kao prekovremeni.

Što se poreznog rasterećenja tiče, HNS predlaže decentralizaciju poreza na dohodak iz kojeg se financiraju jedinice lokalne samouprave.

- Predlažemo njegovu liberalizaciju odnosno mogućnost da gradovi i općine samostalno određuju visinu osobnog odbitka za svoje građane do razine do koje to mogu podnijeti njihovi fiskalni kapaciteti. Svaka općina ili grad moći će sama procijeniti što s time dobivaju ili gube i koji su prioriteti - naglasio je čelnik HNS-a.

Predstavljen je i prijedlog mirovinske reforme koji se odnosi na liberaliziranje drugog mirovinskog stupa s mogućnošću povećanja uplata sa sadašnjih 5 na 10 posto, ali po volji radnika.

20220607_181102.jpg

- Želimo situaciju u kojoj više neće biti obveze pet posto plaćanja u drugi mirovinski stup. Na taj način rasteretili bi poreznu presiju na samu plaću, a s druge strane potaknuli mirovinske fondove da više idu prema građanima, da pametnije ulažu sredstva te da više ostvaruju prihode od svojih inicijalnih ulaganja. S druge strane, omogućavamo građanima i poslodavcima da i do 10 posto mogu uplatiti za taj dio - pojasnio je Čuraj.

Najavljen je i antiuhljebnički zakon. Riječ je o jedinstvenom sustavu zapošljavanja u javnu i državnu službu kojim bi se izbjeglo zapošljavanje preko veze, već isključivo na temelju kompetencija i to kroz jedinstveni natječajni postupak i testiranje, nakon kojeg bi se kreirala i jedinstvena rang lista kandidata, po uzoru na EPSO agenciju.
Uz domaćina, zamjenika predsjednika HNS-a, Mirka Korotaja, sjednici je prisustvovao i saborski zastupnik HNS-a, Predrag Štromar, dok je županijski predsjednik, Krunoslav Lukačić, predstavio projekt županijskog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu.

- Kao što znate, i županijski HNS pokrenuo je projekt županijskog linijskog prijevoza za cijelu županiju kako bi građanima usluge, poput posjeta liječniku i odlaska djece u centre izvrsnosti bilo dostupnije. Očekujemo da taj projekt prihvati Varaždinska županija i država. Mi možemo raditi lokalne i regionalne projekte, ali za ovakav projekt treba nam i pomoć države - rekao je Lukačić.

20220607_181212.jpg

Cilj prijedloga porezne, radne i mirovinske reforme koje će HNS u narednih mjesec dana predstaviti javnosti jest otvoriti širu javnu raspravu kako bi se iznjedrili konkretni i što kvalitetniji prijedlozi.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci