Predsjednica RH: Uspostavom jugoslavenskog režima, najviše bih ja profitirala

vv / hrt | 29.10.2019. u 08:01h | Objavljeno u Aktualno

- Ako je itko nostalgičan za Jugoslavijom, idemo je vratiti na dva dana. Znate tko će najviše profitirati? Ja, jer ako biste rekli bilo što protiv mene, završit ćete na Golom otoku, slikovito je rekla predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, objašnjavajući svoj navod iz Washingtona da je živjela iza “željezne zavjese”, pri čemu je podsjetila na čuvenu izjavu Churchilla, koji je rekao da se „željezna zavjesa“ spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru.

Da je uistinu bilo tako, to bi danas trebalo biti nesporno. Naime, iako se jugoslavenski režim u nekim stvarima s godinama udaljavao od sovjetskog boljševizma i socijalizma, ipak je gotovo do svog zadnjeg dana zadržao bit totalitarnog karaktera: jedan vođa, jedna (komunistička) ideja, jedna stranka... Naravno, sa svim (teškim) posljedicama koje iz toga slijede.

Usprkos ovome, i danas postoje prijepori u društvu o karakteru bivšeg režima, pa čak i među našim povjesničarima, od kojih se neki jako trude kako bi jugoslavenski režim prikazali u što boljem svjetlu, iako činjenice govore da je i pri svome kraju bio puno bliži onome što je bilo u SSSR-u nego, primjerice, u Francuskoj ili Njemačkoj. Na to i danas, nažalost, treba ukazivati jer tko ne poznaje svoju prošlost - neće moći odabrati ni pravi put u svoju budućnost.

Video sadržaj
http://vijesti.hrt.hr/553717/predsjednica-neka-me-nitko-ne-uvjerava-u-zivot-kakav-nije-bio?jwsource=cl