Predsjednica RH traži sjednicu Vlade zbog nereda na EURO-u

| 18.6.2016. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

Zbog sinoćnjih nerada pri kraju nogometne utakmice između Hrvatske i Češke, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović predložila je održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske u Banskim dvorima.

Na dnevnim redom našle bi se tri točke; izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije i Ministarstva unutarnjih poslova o sigurnosnim saznanjima i poduzetim radnjama prije, za vrijeme i poslije utakmice između Republike Hrvatske i Češke Republike, zatim izvješće Ministarstva pravosuđa i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o primjeni Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, kao i primjeni istoga u području suzbijanja nereda na sportskim natjecanjima i poduzetim radnjama, te dosada izrečenim sankcijama, te izmjene i dopune Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima.

U obrazloženju prijedloga za održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske navedeno je kako su se na nogometnoj utakmici Europskog nogometnog prvenstva održanoj 17. lipnja 2016. u Francuskoj Republici za vrijeme utakmice između Republike Hrvatske i Češke Republike dogodile nemile scene ponašanja navodnih navijača hrvatske reprezentacije. „U svrhu osiguravanja sigurnosti gledatelja i sudionika sportskog natjecanja potrebno je žurno sankcionirati huliganizam, nedolično ponašanje, nerede, te nasilje, prije, za vrijeme i nakon sportskog natjecanja.

Radi sprečavanja neprimjerenih i nedoličnih pojava na sportskim natjecanjima i priredbama potrebno je žurno izmijeniti Zakon o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima („Narodne novine“, broj 117/03, 71/06, 43/09 i 34/11), postrožiti sankcije za prekršaje propisane tim Zakonom s posebnim naglaskom na pooštravanje kazni zatvora te ih hitno primijeniti“, stoji u obrazloženju prijedloga Predsjednice Republike za održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske.

O datumu i vremenu održavanja sjednice Vlade Republike Hrvatske, predsjednica Graba-Kitarović predložila je međusobni dogovor