Predsjednica potpisala međunarodni sporazum o klimatskim promjenama Foto: Predsjednica.hr

Predsjednica potpisala međunarodni sporazum o klimatskim promjenama

M.P./Varaždinske vijesti | 23.4.2016. u 08:01h | Objavljeno u Aktualno

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak je potpisala Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Osim Hrvatske, Sporazum je na svečanosti u Ujedinjenim narodima potpisalo 169 članica UN-a, Europske unije i Palestina, izvijestili su iz Ureda predsjednice.

Pariški sporazum predstavlja povijesnu prekretnicu u novom pristupu klimatskim promjenama i smanjenju stakleničkih plinova.

U svojem govoru na svečanosti potpisivanja Grabar-Kitarović je naglasila da bismo čvrsto trebali prihvatiti Pariški sporazum te ga smatrati stvarnim pokretačem svih segmenta društva na putu prema ekološki prihvatljivom razvoju i zelenim tehnologijama. Dodala je kako Hrvatska prepoznaje važnost Pariškog sporazuma te je aktivno uključena u njegovu pripremu i usvajanje.

Usto, poručila je da Hrvatska, u usporedbi s mnogim državama članicama UN-a, ima prilično niske razine emisija po glavi stanovnika, ali kako, unatoč tome, brza ratifikacija i stupanje na snagu Sporazuma važni su i u našem najboljem interesu. Najavila je kako će Hrvatska provesti mjere u okviru svojih obveza u Europskoj uniji te kako tijekom 2017. godine očekuje ratifikaciju Sporazuma u Hrvatskom saboru.

- Među prvim smo zemljama koje izrađuju niskougljičnu strategiju koja je potpuno usklađena s obvezama iz Pariškog sporazuma - kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te navela važnost suradnje sa znanstvenim i istraživačkim institucijama, predstavnicima poslovne zajednice i civilnim društvom.

Bitnim je također navela ulaganje u nove tehnologije i obnovljivu energiju istaknuvši kako je cilj Hrvatske postati društvo temeljeno na zelenim tehnologijama. U tom prijelazu vidimo priliku za gospodarski rast, povećanje zaposlenosti, povećanje sigurnosti opskrbe energijom te za opće poboljšanje kvalitete života, dodala je.

- Moramo upravljati klimatskim promjenama i surađivati na smanjenju negativnih učinaka tih promjena. Iako nas dijeli udaljenost, granice i razina razvoja, svi hodamo po istom planetu, pijemo istu vodu i udišemo isti zrak. Klimatske promjene pogađaju sve nas bez obzira gdje smo - poručila je.