Predrag Štromar: Hrvatska se voli radom, naš program dovršit će građani Foto: HNS

Predrag Štromar: Hrvatska se voli radom, naš program dovršit će građani

VV | 28.5.2020. u 11:10h | Objavljeno u Aktualno

Novoizabrani predsjednik HNS-a i aktualni potpredsjednik Vlade Predrag Štromar predstavio je novo vodstvo i programske smjernice HNS-a za nadolazeće izbore te najavio da će stranka u narednim danima izaći pred građane sa svojim političkim programom. Stranačka tijela izradila su program koji će HNS ponuditi Hrvatskoj, a na inicijativu novog predsjednika u taj će se program uvrstiti i prijedlozi građana.

Na nedjeljnim unutarstranačkim i prvim e-izborima u Hrvatskoj povjerenje članova HNS-a dobio je i jedan od najaktivnijih zastupnika u Hrvatskom saboru, Stjepan Čuraj, koji je postao novi zamjenik predsjednika, dok su za potpredsjednike izabrani predsjednica Ženske inicijative HNS-a Karolina Juzbašić i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

- Za izbore u stranci koristio sam slogan „Hrvatska se voli radom“. Izabrali smo taj slogan jer kažu da najviše ide uz moju osobnost. Ja živim uz taj slogan. Tu poruku ćemo na ovim izborima ponuditi i građanima. „Hrvatska se voli radom“ bit će slogan HNS-a na parlamentarnim izborima - rekao je Predrag Štromar.

- Ovih dana puno me pitaju hoćemo li nakon izbora ići s HDZ-om ili SDP-om. Odgovor je - idemo s onim tko prihvati najviše iz našeg programa, s onim tko građane stavi na prvo mjesto“, istaknuo je novi predsjednik HNS-a i upozorio je na političku podijeljenost na plave i crvene, zbog koje često u pitanje dolazi ostvarenje vrijednih projekata.

- Cilj nam je sudjelovati u vlasti jer samo tako možemo mijenjati stvari. Naš cilj nije sjediti u Saboru, primati plaću i raditi cirkus. To nikako ne želimo i to nećemo raditi - poručio je Štromar.

HNS će uskoro objaviti svoj politički program, odnosno njegov prvi dio, kojem je u fokusu daljnja digitalizacija, nastavak reforme obrazovanja i znanosti, rješavanje stambenog pitanja mladih ljudi te gospodarstvo – brže, jače, otpornije na krize i s manje nameta.

- Ovaj program završit će građani. Na koji način? Posljednje tri godine, osim što radim u Vladi i ministarstvu, obilazim dijelove države, obilazim i slušam građane, upisujemo što oni misle i trebaju. To ćemo intenzivno raditi idućih 40 dana, upisivat ćemo njihove prijedloge, analizirati ih i na taj način završiti program, s građanima, jer Hrvatska se voli radom - najavio je Štromar.

Novi zamjenik predsjednika HNS-a Stjepan Čuraj, koji je aktualni saziv Sabora završio kao drugi najaktivniji zastupnik vladajuće većine, istaknuo je da je u Sabor došao raditi i nuditi rješenja kroz ustav, utječući na zakone. „Današnje hrvatske probleme istinski doživljavam kao potencijale. Nisam umoran, nisam razočaran i nisam prestao vjerovati da možemo biti još bolji. Nije mi teško raditi na stvaranju novog povjerenja između stranke i građana, ako ćemo to povjerenje graditi praktično, svakoga dana konkretno rješavajući nesporazume“, rekao je Čuraj.

- Svjestan sam da predani rad nema alternativu. Nikada nisam imao figu u džepu. Želim biti konstruktivan, otvoren i fokusiran. Izbjegavam sukobe i trudim se ne trošiti vrijeme napadajući druge ljude i kidajući njihove ideje. Moja misija je pokazivati primjerom, pošteno i staloženo tumačiti procese koje moramo pokretati ako želimo osvježavati načine na koje ćemo surađivati - istaknuo je zamjenik predsjednika HNS-a.

- Mi ćemo na ovim izborima birati između dva pretendenta za premijera, ali ne samo to, mi biramo osobe, ljude, stranke s kojima će oni morati surađivati. S jedne strane imate HNS, koji se dokazao svojim radom, ali i rezultatima, pogotovo u protekle tri godine, ali i u cijelom svom postojanju. S druge strane imate primjerice Škoru i ekipu koja nas vuče unazad, ekstremno desno, koji se nisu dokazali svojim radom i profesionalnošću, osim ako mislimo da je rad „profesionalno hrvatstvo“ i ono što nam donosi kao rezultat - podjele i vraćanje unatrag. Jasan je izbor, mi svoj rad mjerimo rezultatima i s time idemo u kampanju - poručio je Čuraj.