Pred nama nova promjena vremena, MUP pozvao vozače na oprez Foto: ilustracija

Pred nama nova promjena vremena, MUP pozvao vozače na oprez

Varaždinske vijesti | 10.10.2020. u 07:59h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom vikenda očekuje nas djelomično sunčano vrijeme, no od nedjelje će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom.

Prema prognozi DHMZ-a, u subotu će još biti većinom suho i djelomice sunčano te razmjerno toplo. Poslijepodne i osobito navečer sa zapada će dolaziti oblaci iz kojih mjestimične kiše može biti uglavnom na sjevernom Jadranu i u području uz granicu sa Slovenijom. U nedjelju u unutrašnjosti sa zapada stiže jače nablačenje s kišom, u gorskim predjelima i obilnijom. Uz sjeveroistočni i sjeverni vjetar će zahladiti, a u najvišem gorju moguće su i snježne pahulje. U prvim danima novog tjedna bit će pretežno oblačno, povremeno s kišom, najčešće u istočnoj Hrvatskoj, te i dalje svježe, uz umjeren sjeverni vjetar.

Zbog najavljene promjene vremena, MUP je objavio upozorenje vozačima i pozvao ih na oprez.

- U takvim okolnostima kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima. Zbog spomenutih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti - upozorili su iz MUP-a.

Među ostalim, MUP podsjeća i da su s dolaskom jeseni noćni uvjeti vožnje započeli ranije i traju duže u jutarnjim satima.

- Međutim, u tim ranim večernjim i jutarnjim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem - napominju iz MUP-a i pozivaju na dodatan oprez sve sudionike u prometu.