Pravomoćna presuda u slučaju Fimi medije; Sanaderu 7 godina zatvora, HDZ-u višemilijunska kazna

VV | 13.10.2021. u 19:31h | Objavljeno u Aktualno
Vrhovni sud danas je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media. Prema pravomoćnoj presudi, bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna je smanjena s osam na sedam godina zatvora, dok će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne. Osim toga stranka će morati vratiti i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi.
- U kaznenom postupku koji se vodio protiv četvero optuženika i jedne optužene pravne osobe (politička stranka) prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu tri optuženika su osuđena zbog kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenog djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Za optuženu pravnu osobu utvrđeno je da je odgovorna za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti - stoji u objavi.
Ova je presuda pravomoćna te će Sanader, osim sedam godina zatvora, državi morati vratiti 14,9 milijuna kuna, koja proizlaze iz nesrazmjera između njegove imovine i zakonskih primanja, a to je 1,25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.
Nakon presude oglasio se i sadašnji premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavivši da će HDZ platiti kaznu, ali da to ne znači da prihvaća etiketu kriminalne organizacije.