Pravobraniteljica traži uklanjanje članka o psihologinji koja je u prošlosti radila kao prostitutka Foto: ilustracija

Pravobraniteljica traži uklanjanje članka o psihologinji koja je u prošlosti radila kao prostitutka

Varaždinske vijesti | 3.9.2021. u 18:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je sramotnim tekstom "Uhićivana prostitutka sada radi s djecom kao psihologinja", koji je jučer osvanuo na naslovnici tiskanog izdanja Slobodne Dalmacije. Navedeni tekst među najsramotnijim je epizodama domaćeg novinarstva posljednjih godina i zbog njega bi cijelo uredništvo Slobodne Dalmacije na čelu s glavnom urednicom Sandrom Lapendom Lemo trebalo dati ostavke - priopćili su iz HND-a.

Sporni tekst problematizira "slučaj" anonimne psihologinje koja je bila prekršajno gonjena zbog prostitucije 2016. i 2017. godine. Prema navodima Slobodne, psihologinja se javila na javni natječaj i nakon toga zaposlila u lokalnom centru za socijalnu skrb.

- Iz teksta proizlazi i kako je poslodavac procijenio da je upravo ta kandidatkinja bila najbolja među prijavljenima. Slobodna Dalmacija problematizira, dakle, činjenicu kako je psihologinja bila prekršajno prijavljivana, no Općinski sud to nije potvrdio, nego je odgovorio da se prema odredbi Prekršajnog zakona protokom tri godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju, počinitelj smatra neosuđivanim. Osim toga, u navedenom tekstu stoji kako se Sud pozvao na odredbu Prekršajnog zakona koji je u članku 77. stav 2. te je po toj odluci svaka upotreba tih podataka o osobi kao počinitelju, zabranjena i nema nikakav pravni učinak - napominju iz HND-a.

- Bez obzira na takav odgovor, Slobodna Dalmacija odlučila je pokrenuti huškačku kampanju prema osobi koja se treba smatrati rehabilitiranom, koja je uredno stekla visoko obrazovanje te legitimno dobila zaposlenje na javnom natječaju. Stav HND-a je da sustav takvim osobama treba pružiti punu podršku, a ne izložiti ih javnom progonu i osudi - ističu iz HND-a, dodavši kako su ovim tekstom i naslovnicom prekršeni svi postulati novinarske struke, što je izazvalo i sveopću osudu javnosti.

- Među ostalim, više od 300 psihologa potpisalo je reagiranje na tekst Slobodne Dalmacije, navodeći kako stavovi profesorice Mirjane Krizmanić, koja iz pozicije stručnjakinje izražava moralnu osudu neimenovane kolegice iz centra za socijalnu skrb, ne odražavaju stav psihološke struke. Zbog ovog skandaloznog teksta i naslovnice Izvršni odbor HND-a prijavit će Slobodnu Dalmaciju Novinarskom vijeću časti HND-a - naglasili su iz HND-a.

Sporni tekst u Slobodnoj Dalmaciji osudilo je dosad više od 300 psihologa i psihologinja. Na stranicama Centra za građansku hrabrost tekst se naziva sramotnim.

Oglasila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je izvršila uvid u navedeni članak i izdala preporuku Slobodnoj Dalmaciji da povuče sporni članak jer, kako kaže, predstavlja senzacionalistički način izvještavanja iznošenjem podataka o rehabilitiranoj osobi kao počinitelju prekršaja, čime se krši Prekršajni zakon, a sve s ciljem stigmatizacije osobe o kojoj izvještava zbog bavljenja prostitucijom.

Upozorila je da je prostitucija složen društveni fenomen s naglašenom rodnom dimenzijom, koji se ni u kojem slučaju ne može svesti isključivo na pitanje morala osoba koje se bave prostitucijom, te predstavlja oblik eksploatacije, odnosno diskriminacije uglavnom žena i usko je vezan uz nasilje nad ženama i trgovinu ljudima radi seksualnog iskorištavanja.

Dodajmo da je glavna urednica Slobodne Dalmacije za N1, između ostalog, izjavila da "na temelju informacija kojima raspolažu znaju da je priča istinita, utemeljena i da ima širi kontekst koji ukazuje na negativne pojave u institucijama koje se bave ugroženim skupinama poput djece i maloljetnika" te da "rade na nastavcima priče".