Poznati dobitnici Javnih priznanja Varaždinske županije: Petri Horvat posthumno Nagrada za životno djelo Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Poznati dobitnici Javnih priznanja Varaždinske županije: Petri Horvat posthumno Nagrada za životno djelo

IHR/Varaždinske vijesti | 31.5.2024. u 15:13h | Objavljeno u Aktualno

Na idućoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, koja će se održati 12. lipnja, pred vijećnicima će se naći i Odluka o javnim priznanjima Varaždinske županije. Prema prijedlogu Odluke, s kojom se moraju složiti još i županijski vijećnici, posthumno će se dodijeliti Petri Horvat koja je stradala u prometnoj nesreći 2021. godine.

Petra je, tijekom svog života ostavila trag darujući svoje vrijeme za volontiranje i humanost, a prije svoje 24 godine postala je udomiteljica četvero maloljetne djece. U njezinu čast Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever uveo je priznanje koje nosi Petrino ime, a koje se dodjeljuje studentima volonterima koji su se posebno istaknuli svojim volonterskim angažmanom.

viber_slika_2024-05-31_15-11-43-084.jpg

Petra Horvat

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin koje ove godine slavi 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu te Borisu Kosu poznatom varaždinskom poduzetniku koji je kroz 46 godina svog rada i djelovanja od obrta s jednim zaposlenim narastao na poduzetnika s nekoliko tvrtki, a koji danas u području prijevoza, održavanja i prodaje vozila zapošljava 330 djelatnika.

Boris_Kos.jpg

Boris Kos

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijelit će se jednom od najljepših dvoraca u Republici Hrvatskoj i Europi, Dvoru Trakošćan, koji ove godine obilježava 70-tu obljetnicu postojanja muzeja. Osim u brojnosti i kvaliteti, važnost trakošćanske zbirke leži upravo u njezinoj očuvanosti. Nagrada će se dodijeliti i redovitom profesoru odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivoru Karavaniću koji preko 30 godina znanstveno proučava špilju Vindija, odnosno voćanskog neandertalca. Špilja Vindija ove godine ujedno obilježava i 60 godina od proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode.

Dobitnik nagrade u istoj kategoriji je i direktor VTV-Varaždinske televizije Marijan Varović, koji je uz nekoliko bližih suradnika 1992. godine osnovao VTV televiziju na čijem čelu je i danas kao direktor. Od 1999. godine kada je započela s emitiranjem vlastitog programa, pa do danas, VTV televizija svakodnevno prati zbivanja na području sjeverozapadne Hrvatske, a prepoznata je i po svojim brojnim projektima, od kojih valja istaknuti projekte „Televizija bez granica“, „Junaci hrvatske slobode“, „Hrvatsko srce“, „Vu srcu te nosim“.

viber_slika_2024-05-31_15-11-41-530.jpg

Marijan Varović

Na svečanoj sjednici Varaždinske županije koja će biti održana u rujnu, župan će dodijeliti i nagrade župana zaslužnim pojedincima i pravnim osobama. Jedan od dobitnika nagrade župana je Kerekesh teatar koji obilježava 10 godina umjetničke samostalnosti te je danas uspješno i samoodrživo dramsko kazalište koje velik trud ulaže i u izgradnju Kulturnog centra u Varaždinu. Stručnjak za ekologiju, biologiju i agronomiju mr. sc. Roman Ozimec također će bit nagrađen za svoj izniman znanstveni rad, a posebno se istaknuo kao izniman poznavatelj i istraživač budućeg Parka prirode Zagorske gore.

Predsjednik DVD-a "Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ Radovan Martinec nominiran je za Nagradu župana radi svog istaknutog humanog rada, a najviše zbog njegova angažmana u najstarijem dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Republici Hrvatskoj koji ove godine obilježava 160 godina od svog osnutka i neprekinutog rada.

79747-579763096f_L.jpg

Prof. dr. sc. Branimir Štimec, prof.

Jedan od dobitnika županove Nagrade je dr. sc. Branimir Štimec, koji kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Vinica te Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ Marčan razvija i promiče sport. U radu s učenicima ostvario je iznimna postignuća, te u školskoj karijeri do 2023. godine ima više državnih prvaka, te tri Oskara znanja, a kroz projekt „Želim voziti bicikl“ posebnu brigu vodi o sigurnosti djece u prometu. 

Nagrada župana otići će u ruke i Branku Crnčecu, vlasniku uspješne poslovne priče koja je započela prije 50 godina, osnivanjem ugostiteljskog obrta CBS iz Svibovca Podravskog, te Lukri Gradiček za 30 godina neprekidnog volontiranja u Caritasu Varaždinske biskupije.