Poziv na radionicu izrada Strategije razvoja urbanog područja Varaždin 2021. - 2027.

| 24.5.2022. u 16:53h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin središte je prostorno-funkcionalne cjeline urbanog područja, koje obuhvaća i gradove Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice te 11 općina: Beretinec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Martijanec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Urbana područja uspostavljena su s jednim ciljem - ravnomjernim razvojem svih krajeva Hrvatske kroz regionalnu politiku ulaganja u budućnost, stvaranje novih radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života i održivog razvoja. Ovakav razvoj moguć je zbog financijske podrške europskih fondova i operativnih programa objedinjenih u mehanizmu integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) koje Grad Varaždin želi iskoristiti u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Cilj ITU mehanizma je decentralizacija, odnosno definiranje zajedničkih smjerova razvoja, olakšavanje zajedničke provedbe projekata te nadilaženje administrativnih granica i stvaranje povoljnijeg okruženja urbanog područja u cjelini. Naglasak je na razvoju regija i jedinica lokalne samouprave tako da izravno i snažno doprinose pametnom, održivom i uključivom rastu RH i EU u cjelini.

Preduvjet za korištenje ITU mehanizma je izrada Strategije razvoja urbanog područja Varaždin (SRUP). SRUP Varaždin predstavlja temelj za planiranje svih projekata na području jedinica lokalne samouprave koje su obuhvaćene urbanim područjem. SRUP prikazuje pristup održivom razvoju urbanog područja Varaždin unutar jasno određenog vremenskog razdoblja, utvrđujući hijerarhiju ciljeva za suočavanje s izazovima prepoznatim u analizi stanja.

Kako se možete uključiti?

Radionice su ključan dio strateškog planiranja - istinski održiv i pravedan razvoj moguć je samo kroz sudjelovanje što većeg broja stanovnika urbanog područja. Zato nam je važno da s nama podijelite ono što znate o potrebama svoje zajednice.

Radionica će biti održana u Dvorani Gradskog vijeća Grada Varaždina 25. svibnja 2022. od 9.00 do 10.30 sati.

Molimo prijavite se putem poveznice: https://forms.gle/XpgUS64nLMhB1yEAA

Na radionici ćete moći:

dobiti detaljne informacije o ITU mehanizmu, regionalnom razvoju i vrsti projekata koji se mogu financirati kroz ITU mehanizam;
dobiti informacije o analizi stanja;
sudjelovati u raspravi, predstaviti svoju viziju razvoja zajednice i dati prijedloge za definiranje razvojnih smjerova.

Poveznice za više informacija:

Službena stranica ITU mehanizma (Grad Varaždin)

Regionalni razvoj i ITU mehanizam (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU)

Kontakt za više informacija: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci