Ivan Časek u istražnom je zatvoru od siječnja prošle godine

Varaždincu 17 godina zatvora zbog teškog ubojstva lani u Donjoj Dubravi

| 26.9.2017. u 11:42h | Objavljeno u Crna kronika

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu, Elvis Ademi iz Donje Dubrave i Ivan Časek iz Varaždina proglašeni su krivima zbog kaznenog djela teškog ubojstva Jožefa Matulina u noći sa 17. na 18. siječnja prošle godine u Donjoj Dubravi.

Njih su dvojica zajedno, prema prethodnom dogovoru, u nakani da se domognu Matulinova novca, polomili bravu na ulaznim vratima te ušli u njegovu kuću. Obzirom da u hodniku i kuhinji nisu pronašli novac, krenuli su u spavaću sobu gdje je spavao te ga, prema dogovorenom planu, pokušali vezati.

Međutim, Matulin se probudio i počeo opirati te je Ademi sjeo na njega i preko lica mu stavio jastuk pritišćući ga tako da ne može disati. Časek mu je kroz to vrijeme držao noge, a kada je Matulin prestao pružati otpor, Ademi mu je PVC vezicom, električnim žicama punjača mobitela i slušalicama telefona te s dva kožna remena vezao ruke.

Časek mu je pak noge omotao PVC trakom, a potom i preko ruku te očiju i oko glave. Obojica su zatim krenula pretraživati ormare i ladice u sobi te Matulinovu odjeću kako bi pronašli novac. Ademi je tako u prednjem džepu njegove majice pronašao 500 eura i 200 kuna koje je uzeo i kasnije podijelio sa Časekom. Njemu je predao 250 eura i 200 kuna, a za sebe je zadržao preostalih 250 eura.

Budući da je Matulin uslijed njihovih radnji preminuo od gušenja, odnosno ubili su ga iz koristoljublja, zbog kaznenog djela teškog ubojstva proglašeni su krivima. Ademi je osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 23 godine, a Časek na kaznu zatvora u trajanju od 17 godina. U izrečenu kaznu zatvora uračunat im je istražni zatvor u kojem se nalaze od siječnja prošle godine, a koji im je ponovno produžen. Usto, imovinsku korist koji su ostvarili kaznenim djelom moraju po pravomoćnosti presude uplatiti u korist državnog proračuna.

Označeno u