POVRAT IMOVINE Grofu Draškoviću vraćeno 1.500 ha šuma, ali uz "more" problema Foto: VV arhiva

POVRAT IMOVINE Grofu Draškoviću vraćeno 1.500 ha šuma, ali uz "more" problema

| 22.6.2020. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno

Postupci povrata imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine započeli su davne 1997. godine, no još nisu u potpunosti završili. Dugotrajni postupci odnose se i na šume diljem Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj županiji u kojoj se, prema podacima Hrvatskih šuma, nalazi ukupno 13.068,11 ha državnih i 30.030,26 ha privatnih šuma.

Veći povrati pojedincima i župama

- Prema nama dostupnim informacijama, na području RH pravomoćno je dosad vraćeno u vlasništvo ukupno 34.537,27 ha šuma, što predstavlja 1,7% od ukupne površine šuma u vlasništvu RH kojima gospodare HŠ, od čega je na području Varaždinske županije vraćeno 1774,36 ha - 0,08 % ukupne površine. Postupci se vode za još cca 19.291 ha, dakle 0,9% ukupne površine pod gospodarenjem HŠ, od čega na Varaždinsku županiju otpada 195,40 ha ili 0,009% - odgovorili su nam iz Hrvatskih šuma na upit o povratu šuma nekadašnjim vlasnicima, dodavši da su povrati veći od 10 ha na području Varaždinske županije bili na području Trakošćana, Ravne gore, Ivančice, Bele, Radovana, Donjeg Ladanja, Maruševca i Sv. Petra.

Iz Varaždinske županije dodali su da su šume, odnosno šumska zemljišta na području županije, površine veće od 10 hektara, vraćene fizičkim osobama iz Velikog Bukovca, Zagreba i Varaždina (8 fizičkih osoba) te pravnim osobama, rimokatoličkim župama Svetog Martina biskupa iz Donje Voće, Svetog Bartola iz Kamenice i Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Bednje.
Među fizičkim osobama kojima su vraćene šume su i grof Nikolaus Peter Draskovich iz Velikog Bukovca te Marijana Werner, Malina Ožegović i Marija Iveković iz Zagreba.

Upravitelj Draškovićevih posjeda u Hrvatskoj već 30-ak godina je Ivan Domislović, koji je napomenuo da obitelj Drašković na području Varaždinske županije ima oko 1.500 ha šuma. Vraćeno je sve, ali kako kaže, s nizom problema.

- Šume su koncentrirane na području Trakošćana, a jedan manji dio je kod Ludbrega, ekonomski beznačajan. Trakošćanske šume su vraćene, ali nakon 27 godina i s morem problema. Jedan od tih problema je taj da je, nakon što je vraćeno, odjednom postala aktualna park-šuma oko Trakošćana. To je ogromna površina, od nekih 400 ha. Park-šuma je proglašena ‘60-ih godina i nitko nije poštovao taj zakon. Šuma se eksploatirala sve do trenutka dok nije postao poznat vlasnik. Upravo sada se radi program gospodarenja koji respektira činjenicu park-šume i posebne uvjete gospodarenja ili negospodarenja. Drugi veliki hendikep je taj što su te šume previše ili prerano ekonomski iskorištene i iziskuju velika ulaganja. Treći hendikep je što one nikad nisu bile posebno ekonomski atraktivne jer se radi o završetku alpskog područja, gdje je eksploatacija iznimno skupa, čak do 50 posto skuplja nego u Slavoniji. Tamo je ravan teren i najbolji hrast na svijetu, a ovdje imate bukvu i slično - rekao nam je Domislović.

Na kakve su sve probleme naišli prilikom povrata imovine, kakvi su planovi grofa Draškovića, ali i što iz Hrvatskih šuma kažu o nekontroliranoj sječi šuma, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci