Povodom Svjetskog dana voda ispitivanje ispravnosti vode po promotivnoj cijeni Foto: Krešimir Đurić

Povodom Svjetskog dana voda ispitivanje ispravnosti vode po promotivnoj cijeni

vv | 22.3.2024. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždinska županija, kao i Hrvatska, raspolažu dostatnim izvorima vode za ljudsku potrošnju, odnosno možemo reći da raspolažemo s vodnim bogatstvom. No, hoćemo li  je i u budućnosti imati dovoljno, ne možemo sa sigurnošću ustvrditi, veli nam Irena Tomiek, dipl.ing.preh.teh., voditeljica odjela za kontrolu vode Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, povodom Svjetskog dana voda koji se diljem svijeta obilježava 22. ožujka.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Varazdin_-_Svjetski_dan_voda_-_ispitivanje_vode_22032024_3.jpg

Upravo povodom Svjetskog dana voda, od danas do 1. svibnja Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i ove godine provodi akciju ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju iz individualnih (vlastitih) vodoopskrbnih objekata po promotivnoj cijeni, tako da svi zainteresirani građani (fizičke osobe) mogu obaviti ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju (mikrobiološka i fizikalno-kemijska analiza) po promotivnoj cijeni od 33,18 eura u Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Varazdin_-_Svjetski_dan_voda_-_ispitivanje_vode_22032024_5.jpg

Hrvatska se po bogatstvu i dostupnosti vodnih izvora, kako napominju u ZJZ-u, nalazi na otprilike petom mjestu u Europi, a na 42. mjestu u svijetu, dok prema kakvoći vode zauzima približno 48. mjesto u svijetu.

- Prema podacima HZJZ o vodoopskrbi i upravljanju rizicima u vodoopskrbi u RH iz prosinca 2017. godine, djelatnost javne vodoopskrbe u nas obavlja 135 pravnih osoba, od kojih su 62 pravne osobe obvezne dostaviti godišnje izvješće jer opskrbljuju 5.000 stanovnika ili dnevno isporučuju više od 1.000 m³ vode. Temeljem 106 prikupljenih izvješća, procjenjuje se da je u RH na javnu vodoopskrbu priključeno oko 87 posto stanovništva, a na lokalnu oko 1,6 posto. Ukupno se, dakle, oko 13% stanovništva RH opskrbljuje vodom za piće iz drugih javnih vodoopskrbnih objekata (lokalni vodovodi) ili imaju svoje vlastite vodoopskrbne objekte (bušeni ili kopani zdenci, zabijene pumpe i drugo), objašnjava Tomiek.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Varazdin_-_Svjetski_dan_voda_-_ispitivanje_vode_22032024_6.jpg

Na području Varaždinske županije, kako dodaje, glavni izvor vode za piće, odnosno vode za ljudsku potrošnju su podzemne vode, a "VARKOM" d.o.o. i "IVKOM" d.d. su poduzeća koja se bave opskrbom vodom u Varaždinskoj županiji, odnosno u gradu Varaždinu (VARKOM) i gradu Ivancu (IVKOM) te okolnim područjima. Tvrtka "VARKOM“ zahvaća podzemnu vodu s vodocrpilišta Bartolovec, Vinokovšćak i Belski Dol, dok izvorišta Žgano vino, Bistrica, Šumi, Ravna Gora, Sutinska i Beli Zdenci pripadaju javnom isporučitelju vodnih usluga tvrtki "IVKOM".

- Dobro upravljanje slatkim vodama posebno je veliki izazov zbog njenih jedinstvenih karakteristika, kao što su neravnomjerna raspodjela u vremenu i prostoru, velika složenost hidrološkog ciklusa i višestruke mogućnosti različitih poremećaja u okolišu.  Brza urbanizacija, zagađenja i klimatske promjene ugrožavaju izvore vode, dok s druge strane potrebe za vodom rastu s rastućim brojem svjetske populacije, naglašava Tomiek.

Voditeljica djelatnosti za zdravstvenu ekologiju Ivana Boltižar, dipl.san.ing. napominje da u Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju provode kontrolu zdravstvene ispravnosti i kvalitete vode za ljudsku potrošnju, otpadne, površinske i podzemne vode.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Varazdin_-_Svjetski_dan_voda_-_ispitivanje_vode_22032024_1.jpg

- Javni isporučitelji vodnih usluga su pod stalnom kontrolom i u gotovo 100 postotnom obimu isporučuju zdravstveno ispravnu vodu za piće. Od ukupno analiziranih uzoraka vode za ljudsku potrošnju iz javne vodoopskrbe 91,51% uzoraka odgovara zahtjevima Pravilnika, 3,78% ne odgovara, a 4,71 % je neocijenjenih uzoraka. Od ukupno analiziranih uzoraka vode za ljudsku potrošnju iz lokalne vodoopskrbe 71,43% uzoraka odgovara zahtjevima Pravilnika a 28,57% ne odgovara, ukazuje Boltižar te naglašava da je važno nastaviti praćenje i održavanje kvalitete vode da bi se osiguralo sigurno snabdijevanje stanovništva vodom za ljudsku potrošnju u sadašnjosti i u budućnosti.

VODA ZA MIR – ZA PRAVEDNIJE, STABILNIJE I PROSPERITETNIJE SUTRA

Ove godine tema Svjetskog dana voda je "Voda za mir".

- Voda može biti sredstvo za mir kada zajednice i zemlje surađuju oko ovog dragocjenog zajedničkog resursa. No, voda također može potaknuti i pojačati sukob kada je pristup odbijen, a korištenje nepravedno podijeljeno. Kada surađujemo po pitanju vode i vodnih resursa, stvaramo pozitivno ozračje i pozitivan učinak valova - potičemo sklad, stvaramo prosperitet i gradimo otpornost na zajedničke izazove. Misao vodilja za pokretanje tih, pozitivnih „vodenih“ valova treba nam biti da voda nije samo resurs za koji se nadmećemo i kojeg iskorištavamo - voda je osnovno ljudsko pravo svojstveno svakom aspektu života, vele u ZJZ-u.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Varazdin_-_Svjetski_dan_voda_-_ispitivanje_vode_22032024_7.jpg