Povijesna odluka: Za objavljivanje tuđeg sadržaja na Internetu, potrebno dopuštenje autora Foto: Ilustracija/Pixabay

Povijesna odluka: Za objavljivanje tuđeg sadržaja na Internetu, potrebno dopuštenje autora

Varaždinske vijesti/HRT | 8.8.2018. u 20:11h | Objavljeno u Aktualno

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je najviši sud Europske unije, dajući vjetar u leđa kreativnim industrijama, prenosi HRT.

Regulatori kažu da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umjetnike i izdavače prava na zaradu.

Odluka Europskog suda pravde (ECJ) uslijedila je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj 'skinuo' fotografiju Cordobe s internetske stranice putničke agencije kako bi ilustrirao prezentaciju koja je potom objavljena na web stranici škole.

Fotograf Dirk Renckhoff zbog toga je tužio grad Waltrop i saveznu državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 eura.

- Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internetskoj stranici uz dopuštenje autora, zahtijeva autorizaciju tog istog autora - kažu suci.

- Objavom na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici - dodali su.

Presuda bi mogla rezultirati serijom parnica u kojima bi umjetnici zaštitili svoja prava, rekao je konzultant Nils Rauer.

- Ideja je da mi kao društvo moramo poštivati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namjera Europske komisije, Europskog parlamenta i suda je upravo to - dodao je.