POTVRĐENO Habijan ide za ministra gospodarstva i održivog razvoja

VV | 15.12.2023. u 16:01h | Objavljeno u Aktualno

Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a, novi je ministar gospodarstva i održivog razvoja, potvrđeno nam je iz izvora bliskih vrhu HDZ-a. Na tu funkciju bit će izabran idući tjedan u Saboru na izvanrednoj sjednici, nakon što je smijenjen dosadašnji ministar Davor Filipović. To je najavio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Odlučio sam predložiti Damira Habijana za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja. Riječ je o zastupniku koji dolazi iz Varaždina koji je pravnik i dosad je bio predsjednik gradske organizacije HDZ-a u Varaždinu - rekao je premijer.

- Ima 42 godine Bavio se korporativnim pravom, dakle - ima iskustva s poslovnim svijetom. Vrlo je ozbiljan i to je prihvatio. Dobio je već i potporu nakon što sam se konzultirao s članovima parlamentarne većine, dodao je.

- Uputit ću pismo predsjedniku Hrvatskog sabora sa zahtjevom za izvanrednom sjednicom, a načelno smo dogovorili da to bude u srijedu. Najprije će se održati sastanak odbora za gospodarstvo a onda slijedi glasanje na plenarnoj sjednici i sve bi trebalo biti zaključeno do srijede popodne, dodao je premijer.

Habijan je rođen 4. siječnja 1982. godine, završio je Pravni fakultet u Zagrebu 2007. godine, a od iste je godine pa do 2020. radio kao odvjetnik u Odvjetničkom društvu u Varaždinu. Najviše je radio u području korporativnog i trgovačkog prava i u predmetima vezanim uz financije i kreditne institucije, u okviru kojih je proveo i/ili osigurao kompletnu pravnu podršku, akvizicije, pripajanja, spajanja, podjele i dokapitalizacije, zajedničke poslovne poduhvate, investicije, restrukturiranja, pravne due diligence, izdavanja vrijednosnih papira, te širok raspon ugovora i parnica.

Zastupnik je u Hrvatskom saboru i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Varaždina, a u mandatu 2017.-2021. bio je i predsjednik Gradskog vijeća.

 Varaždinski HDZ vodi od 2015. godine, a od 2020. godine saborski je zastupnik. Zaljubljenik je u crossfit i trčanje.