Potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, u Hrvatskoj dosad 15 oboljelih Foto: ECDC

Potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, u Hrvatskoj dosad 15 oboljelih

Varaždinske vijesti | 10.3.2020. u 18:59h | Objavljeno u Aktualno

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu danas su potvrđene još dvije osobe zaražene novim koronavirusom, prva je hospitalizirana u OB Pula, druga u Zagrebu.

- Riječ je o osobi koja je došla iz Italije, zajedno s prvooboljelim hospitaliziranim u OB Pula - priopćili su iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, da bi nešto kasnije stigla i potvrda drugog današnjeg slučaja.

- Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je došla sa skijanja iz Austrije. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 15 oboljelih osoba - priopćili su iz Stožera civilne zaštite RH.

Ukupno je 365 testiranih uzoraka i u ovom trenutku ima još 6 uzoraka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 5613 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Prema trenutnim podacima ECDC-a, u svijetu je potvrđenih 114.422 slučajeva, od čega 33.668 izvan Kine. Do sada se oporavilo 64.027 osoba. Italija do danas bilježi 9172 oboljelih (više za 1.790 u odnosu na jučer) i umrlih 463 (više za 97 u odnosu na jučer).

Francuska bilježi 1412 oboljela, zatim Njemačka 1224, Švicarska 374 i Španjolska 1231. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 131, Slovenija 25, Mađarska 9, BiH 3 i Srbija 1.

Talijanska Republika je Dekretom Vlade od 9. ožujka propisala da sve dotadašnje mjere koje su vrijedile za Lombardiju i susjedne pokrajine od danas, 10. ožujka odnose se na cijeli nacionalni teritorij.

Sukladno tome, od danas se za cijeli teritorij Republike Hrvatske primjenjuju jučer uvedene mjere obavezne karantene za sve koji dolaze iz Italije. U Republici Hrvatskoj u funkciji su karantene u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Do sada u karantenu nije primljena nijedna osoba.

- Ukupno je tijekom današnjeg dana evidentiran ulazak 193 državljana Italije od kojih su se 24 osobe samovoljno vratile nazad, a ostali su dobili mjere samoizolacije budući su dolazili iz regija Italije koje su obuhvaćene našim mjerama - priopćili su iz Stožera civilne zaštite.

Radi smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2), na snazi su mjere vezane za međunarodni promet ljudi i mjere vezane za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova, o kojima detaljnije možete doznati na stranici Stožera civilne zaštite RH, kao i ostalim smjernicama i uputama za građane.