Potrošači negoduju nakon uvođenja eura, posebno zbog cijena u nekim trgovinama

| 3.1.2023. u 07:38h | Objavljeno u Aktualno

Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga, zaključio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, nakon što je u ponedjeljak, prvog radnog dana za većinu u novoj godini, održao sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata glede daljnjih aktivnosti radi zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena.

Kretanje cijena u nas sustavno prati jedino Državni zavod za statistiku, koji se još nije oglasio jesu li i koliko rasle cijene nakon uvođenja eura, a vjerojatno neće ni tako brzo. Podatke još nije dala ni Hrvatska udruga za zaštitu potrošača, iako su potrošačke udruge od Ministarstva gospodarstva dobile 750 tisuća kuna da bi nadzirale cijene. Doduše, ne njihov rast, već isključivo jesu li one točno preračunate u eure, što i nema smisla, baš kao ni odustajanje države od objave „crne liste“ trgovaca koji su podigli cijene, tako da se Hrvatska u zaštiti svojih građana od neopravdanih poskupljenja  oslonila gotovo samo na guvernerove pozive građanima da "kupuju tamo gdje je jeftinije".

Ipak, i bez istraživanja predsjednica HUZP-a Ana Knežević - osim na zaokruživanje cijena na više, poput pića i osobito kave u ugostiteljskim objektima - upozorava da su pojedini artikli u trgovinama već ranije poskupjeli za desetak i više posto, a sada se u oglasima navodi pojeftinjenje od nekoliko centi zbog zaokruživanja cijena na niže, kao što čini Spar.  

spicek.jpg

Na nove cijene reagiraju i brojni građani, i to na FB stranicama trgovačkih lanaca.

-Bravo za vas, ironično je poručio Ivan Galović na FB stranici Spara, koji je uz to objavio oglas u kojem se oglašava zaokruživanje na niže s cijenom mlijeka od 7,29, odnosno 7,26 kuna, a do njega letak iz listopada prošle godine na kojem je uz isto mlijeko istaknuta cijena od 3,70 kuna.  

usporedba.jpg

Marijana Zore navele je nove cijene cigareta i zapitala gdje je tu zaokruživanje na niže. Komentari bi bili i brojniji, ali su se neki požalili da ih ne mogu (više) stavljati.

Na novu cijenu cigareta požalili su se i kupci u Konzumu, koji su pohvali strpljenje blagajnica, ali i ukazali da se ponegdje navodno primaju samo kartice kao sredstvo plaćanja.  

kon.jpg

Daleko najviše komentara kupci su dali na FB stranicama Lidla Hrvatska. Ispod objave da je „od 1.1.2023. službena valuta plaćanja u Hrvatskoj euro, a cijene proizvoda iz redovnog asortimana zaokružili smo prema pravilima matematičkog zaokruživanja, bez neopravdanog povećanja cijena (u skladu s načelima etičkog kodeksa) ili smo ih zaokružili u vašu korist!, jedan je napisao „moš mislit, vi svaki tjedan poskupljujete, ali baš svaki!“, a drugi je dao širi osvrt.

-Svaki mjesec kupujemo istu hranu i svaki mjesec račun sve veći.. Prošle godine u ovo vrijeme mjesečna potrošnja je bila nekih 600 kn. Baš me zanima koliko će biti sada kad idemo ovaj tjedan kupiti sto treba. Moram i reći da je prošli mjesec cifra prešla 1000 kn, ne računajući hranu za Božić!

Baš zanimljivo, kupujemo uvijek isto, iz mjeseca u mjesec a cifra raste.“

Ima i oštrijih osvrta.

-Ne vrijeđajte nam inteligenciju. Sramotno ste digli cijene u svoju korist prije uvođenja eura. Bilo bi dobro da objasnite taj matematički izračun koji traje od polovice prošle godine. I još stavite slogan - Cijene ostaju iste! U vašem slučaju, eventualno do idućeg tjedna, napisala je Matea Kezić.

lidl.jpg

Mateja Pintarić tvrdi „užasno poskupili ali užasno, svaki tjedan cijena je rasla, sad ćete fino samo sve zaokružiti“.

-0.99€ kruh na akciji, htjeli naplatiti po cca 1.4 €, dapače morao sam otići fotografirati cijenu proizvoda te pokazati na blagajni i onda je još to potrajalo da bi se naplatilo po istaknutoj cijeni, obzirom da se kupcu ne vjeruje kad kaže kolika je istaknuta cijena. Tako da, pazite veoma dobro što i po koliko vam naplaćuju, napisao je Igor Peršin, poručujući da se ne očekuje povrat ostatka od par lipa.

Dragan Marulin traži objašnjenje zašto sad gotovo sve cijene završavaju na 99 i 9 centi jer, ako se konvertira po određenom tečaju 1€= 7.534...kn, nemoguće je da sve cijene tako završavaju.

-Do nedavno moja najdraža trgovina, ali toliko ste poskupili u zadnje vrijeme da je Konzum koji mi se inače činio najskuplji sada jeftiniji od vas, tako da već mjesec dana nisam ušla u Lidl, napisala je Anamarija Brozović.

Mladen Radoš dodaje da ni „Ikea nije ništa bolja - 30% je skuplja od nje, a 26 % od Austrije, a plaća 30% od njemačke i austrijske“.

-Živjela Slovenija i Italija, zaključuje kupac koji se već vidi preko granice.

vlada_cijene.jpg

Ogorčeni ovakvom situacijom, građani ne prozivaju samo trgovačke lance i ostale, već i Vladu.

-Užas. Mjesecima dižu cijene, a vi sad glumite heroje. Manje od godinu dana cijene skočile 30-40%, a vi kao ne vidite, poručio je Ivan Bandić Vladi na njezinom Twitter računu.  

Zbog rasta cijena nakon što je euro postao službena valuta,  danas su u Ministarstvo gospodarstva pozvani čelnici trgovačkih lanaca.

-Nismo znali da će se neki trgovci ponijeti kako su se ponijeli. Imamo situaciju da su određeni trgovci neodgovorni, iskorištavaju situaciju za podizanje cijena, a to nije u redu prema građanima. Uvijek je lako prebaciti odgovornost na nešto drugo, ali uvođenje eura ne može biti razlog, veli Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva koji će s trgovcima voditi razgovore, naglašavajući da „apsolutno nije kasno“ da se dva dana nakon uvođenja eura poduzmu mjere, ali ne navodi koje, već samo da "Vlada sigurno neće dozvoliti lov u mutnom, reagirat će“.