Potpora primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu vrijedna 171 milijun kuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.12.2021. u 11:54h | Objavljeno u Aktualno

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak, 2. prosinca 2021. godine, donijela Odluku o donošenju programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu vrijednu 171 milijun kuna, kao i Odluku o donošenju Programa potpore sektoru peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna. Za provedbu ovih programa sredstva su osigurana u Državnom proračunu.

Navedeni paket pomoći stočarstvu ima za cilj odgovoriti na potrebe za saniranjem pretrpljenih gubitaka te osiguranja likvidnosti uzgajivača goveda, svinja, peradi i konja, kao i primarnih proizvođača u sektoru ovčarstva i kozarstva, te im pomoći da očuvaju razinu primarne proizvodnje prije pojave COVID-19. Usporedno s negativnim utjecajima suzbijanja širenja bolesti COVID-19 došlo je do dodatnih poteškoća u poslovanju uzrokovanih rastom cijena električne energije i energenata, transporta te poremećaja na tržištu žitarica i uljarica kao glavnih komponenata hrane za životinje. Potpore u okviru Programa dodjeljivat će se bespovratno, a očekuje se da će ih koristiti više od 21.800 primarnih proizvođača u stočarskom sektoru.

Ukupna vrijednost Programa potpore iznosi 171.000.000 kuna, od toga je za sektor govedarstva osigurano 88 milijuna kuna, za sektor svinjogojstva 65 milijuna kuna, za sektor ovčarstva i kozarstva 5 milijuna kuna, za sektor konjogojstva 3 milijuna kuna i sektor peradarstva 10 milijuna kuna.
Također, na sjednici Vlade prihvaćen je dodatan program potpore za sektor peradarstva s ciljem saniranja gubitaka nastalih zbog tržišnih poremećaja plasiranja svježeg mesa peradi i konzumnih jaja A klase uslijed pojave pandemije COVID-19 te zadržavanja postojeće razine zaposlenosti u sektoru peradarstva, kao i proizvodnje sirovine za prerađivačku industriju.

Zahtjev je potrebno ispuniti u podružnicama APPRR u Agronetu pod linkom nacionalne potpore najkasnije do 13. prosinca 2021. godine i poslati u Zagreb.

Mjere u provedbi Programa su:

Mjera 1. Potpora u sektoru govedarstva

Podmjera 1.1. Potpora primarnim proizvođačima mlijeka

Podmjera 1.2. Potpora uzgajivačima goveda u sustavu kra­va-tele

Podmjera 1.3. Potpora uzgajivačima tovne junadi

Mjera 2. Potpora u sektoru svinjogojstva

Podmjera 2.1. Potpora uzgajivačima krmača

Podmjera 2.2. Potpora proizvođačima tovnih svinja

Mjera 3. Potpora u sektoru ovčarstva i kozarstva

Mjera 4. Potpora u sektoru konjogojstva

Mjera 5. Potpora u sektoru peradarstva

Podmjera 5.1. Potpora za proizvodnju konzumnih jaja

Podmjera 5.2. Potpora za proizvodnju mesa peradi

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci