Potpisani ugovori za povećanje plaća zaposlenih u gradskom sustavu, ali veće plaće tek nakon usvajanja Proračuna

MGA | 22.12.2022. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Danas su u Gradskoj vijećnici konačno potpisani novi kolektivni ugovori koji se odnose na zaposlenike u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, Gradskom muzeju Varaždin, te gradskoj upravi, kao i aneksi kolektivnih ugovora za zaposlenike u dječjem  vrtiću i gradskoj knjižnici.

Iako je kolektivno pregovaranje zaključeno prije više od mjesec dana, a kolektivni ugovori tek sad potpisani, isplata većih plaća od siječnja sljedeće godine ovisi o tome hoće li biti usvojen gradski Proračun za 2023. godinu, koji je još uvijek pod upitnikom. Gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković najavili su da bi zadnjeg dana ove godine mogla biti održana još jedna sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se ponovno predlagao Proračun. Hoće li do toga doći, ovisi o tome hoće li biti dovoljno gradskih vijećnika koji bi glasali za. Zasad ih je sedmero spremno podržati Proračun, a za usvajanje je potrebno 11 ruku. 

- Ako se donese gradski Proračun, bit će i veće plaće. Još uvijek razgovaramo i postoje određene indicije da ćemo možda imati Proračun, ali ne želim nikoga pritiskati. Apeliram još jednom na gradske vijećnike i želim da proradi njihova savjest i razum - istaknuo je gradonačelnik Bosilj nakon potpisivanja ugovora istaknuvši kako smatra da su svi zaposleni u gradskom sustavu, od uprave do vatrogasaca i teta u vrtiću zaslužili veće plaće.

- Svi dobivaju povećanje osnovice za 6% plus 65 eura za topli obrok plus dodatne beneficije tako da se neto primanja zaposlenika povećavaju za 10 do 20%, čime bi se poništio efekt inflacije - kaže Bosilj navodeći da je u gradskoj upravi zaposleno nešto više od stotinu ljudi, a u svim institucijama na gradskom proračunu ukupno je zaposleno oko 550 ljudi. Za povećanje njihovih plaća godišnje treba izdvojiti oko milijun eura više nego do sada i to nije moguće ostvariti bez usvajanja Proračuna za sljedeću godinu, ističe Bosilj.

- Ako proračun ne prođe, u prvom tromjesječju smijemo trošiti samo temeljem onoga iz 2021. godine. Također će u tom slučaju biti upitno funkcioniranje udruga u gradu Varaždinu i zato vjerujem da ćemo imati još jednu sjednicu Gradskog vijeća - rekao je Bosilj. 

Domagoj Rebić, glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, koji je sudjelovao u pregovorima, zahvalio se svima u Gradu Varaždinu na konstruktivnom dijalogu te je istaknuo da se nada da će Proračun Grada proći i da će kolektivni ugovori stupiti na snagu kako je i planirano, od 1. siječnja nove godine. 

Ispred Dječjeg vrtića Varaždin izjavu je dala predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Iskra Vostrel Prpić.

- Pregovaramo sa svakim gradom i općinom te unazad 20 i 30 godina bilježimo nepoštivanje zakonske odredbe prema kojoj bi plaće zaposlenih u predškolskom odgoju trebale biti u prosjeku plaća u školama. To se nije poštivalo u 80 posto gradova i općina, ali posljednje vrijeme bilježimo pozitivan trend i usklađivanje sa zakonom. Varaždin je napravio zaista značajan korak. Bili ste poprilično loši, ali s ovim se povećanjem znatno približilo zakonskoj plaći te moramo pohvaliti  razinu pregovora i ovo što smo dogovorili. Radnici u vrtićima su jako zadovoljni s time ali ova neizvjesnost hoće li to stupiti na snagu sada ili kroz koji mjesec nije dobra. Kad nešto dugo čekaš što ti pripada, a nikad se nisi odlučio na tužbe, to stvara veliki otpor i bilo kakvo odlaganje nije dobro za atmosferu i za vrtić - ističe predsjednica Sindikata. 

Označeno u