Potpisani ugovori za financiranje 18 projekata s područja Varaždinske županije Foto: Krešimir Đurić

Potpisani ugovori za financiranje 18 projekata s područja Varaždinske županije

| 14.4.2021. u 12:22h | Objavljeno u Aktualno

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac danas je u Domu kulture u Jalžabetu predstavnicima općina i gradova s područja Varaždinske županije uručio ugovore o financiranju projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice, Programu podrške regionalnom razvoju i Programu podrške brdsko-planinskim područjima.

potpisivanje_ugovora_ministarstvo_regionalnog_razvoja_jalzabet_14042021_01.jpg

Riječ je o 18 ugovora ukupne vrijednosti 4,51 milijuna kuna, od kojih se 11 financira iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, četiri projekta iz Programa podrške regionalnom razvoju (riječ je o općinama i gradovima iz 5. skupine, koji zaostaju za razvijenijima), te tri projekta prema Programu podrške brdsko-planinskim područjima.

- Nama je cilj ravnomjerni regionalni razvoj, dakle pomažemo u cijeloj Hrvatskoj, osobito onim nerazvijenijim općinama i gradovima, pa je tako u proteklih pet godina ministarstvo iz nacionalnih sredstava, iz državnog proračuna, sufinanciralo preko 3.000 manjih komunalnih, infrastrukturnih projekata, u vrijednosti od oko 820 milijuna kuna. Na to smo ponosni i s tom ćemo praksom nastaviti i u budućnosti - rekao je državni tajnik Velimir Žunac.

potpisivanje_ugovora_ministarstvo_regionalnog_razvoja_jalzabet_14042021_18.jpg

Na potpisivanju je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

- I sam sam u mandatu od 1999. do 2009. bio načelnik i znam koliko veseli svaka kuna sa strane u proračunu. Naravno da sve te investicije, bez obzira da li bile male ili velike, svakog vesele i dobrodošle su našim građanima, i naravno da je dobro da ih se potiče i sufinancira. Tada su ovi iznosi od 300.000 ili 400.000 kuna bili maksimum koliko ste mogli dobiti, a sada su to sredstva pomoći. Vidimo da se u našoj županiji na sve strane gradi, što znači da naši načelnici znaju dobro pripremiti i realizirati projekte. Kandidiraju projekte i na sredstva Europske unije gdje se radi o milijunima kuna. Dakle, i jedno i drugo je dobrodošlo, i ja im na tome čestitam - rekao je Stričak.

Uglavnom je riječ o održavanju cesta, uređenju igrališta, trgova i društvenih domova, a značaj sufinanciranja ovakvih projekata za stanovništvo istaknuo je i načelnik općine Jalžabet Mirko Magić.

potpisivanje_ugovora_ministarstvo_regionalnog_razvoja_jalzabet_14042021_20.jpg

- Mi smo konkretno dobili 300.000 kuna za modernizaciju i asfaltiranje prometnica u naselju Jalžabet, sagradit ćemo nogostupe i pješačke staze - rekao je Magić.

Prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice sufinanciraju se sljedeći projekti:
- Općina Maruševec, Rekonstrukcija i energetska obnova zgrade Društvenog doma u Druškovcu, 150.000 kuna
- Općina Bednja, Modernizacija nerazvrstanih cesta na području općine Bednja (grupa 1), 300.000 kuna
- Općina Petrijanec, Sanacija krovišta i uvođenje grijanja u Društvenom domu Strmec Podravski, 100.000 kuna
- Grad Lepoglava, izgradnja društvenog doma u Mjesnom odboru Lepoglavska Ves, 150.000 kuna
- Općina Breznica, Modernizacija nerazvrstanih cesta na podrušju općine Breznica, 150.000 kuna
- Općina Visoko, Travnato igralište za mali nogomet s potpornim zidom, 300.000 kuna
- Općina Vinica, Izgradnja (rekonstrukcija) vatrogasnog doma u Vinici (Faza 2), 400.000 kuna
- Općina Cestica, Poboljšanje komunalne infrastrukture općine Cestica, 150.000 kuna
- Općina Jalžabet, modernizacija nerazvrstanih cesta 300.000 kuna
- Općina Sveti Đurđ, asfaltiranje nerazvrstane ceste u Luki Ludbreškoj i parkirališta u Svetom Đurđu te adaptacija društvenog doma u Karlovcu Ludbreškom 100.000 kuna
- Općina Mali Bukovec, modernizacija nerazvrstanih cesta, 150.000 kuna

Projekti koji se sufinanciraju prema Programu podrške regionalnom razvoju:
- Općina Sračinec, izvanredno održavanje nerazvrstane ceste NC 1-027, Ulica Ribnjak u Sračincu, 200.000 kuna
- Općina Beretinec, izgradnja dječjeg igrališta u naselju Črešnjevo, faza 2, 260.000 kuna
- Općina Vidovec, Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene - Vinogradarska kuća - faza 1, 450.000 kuna
- Grad Novi Marof, zamjena postojeće rasvjete u Varaždinskoj i Zagrebačkoj ulici te na raskrižju DC24 u Zagorskoj ulici u Novom Marofu ekološki prihvatljivom rasvjetom, 350.000 kuna

Iz Programa podrške brdsko-planinskim područjima financiraju se projekti ovih općina i gradova s područja Varaždinske županije:
- Grad Lepoglava, Modernizacija i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta u naseljima grada Lepoglave, 200.000 kuna
- Općina Bednja, modernizacija nerazvrstanih cesta na području općine Bednja (grupa 2), 350.000 kuna
- Općina Ljubešćica, unapređenje komunalne infrastrukture kroz sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta, 450.000 kuna

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci