Potpisani ugovori s novim izvođačima: Aglomeracija Varaždin sigurno počinje ovo ljeto

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.7.2019. u 11:42h | Objavljeno u Aktualno

U upravnoj zgradi tvrtke Varkom danas su potpisani ugovori o nastavku radova i projekta Aglomeracije Varaždin - jedne od najvećih aglomeracija u Hrvatskoj. Potpisivanju su uz gradonačelnika Ivana Čehoka i direktora tvrtke Varkom Željka Bunića prisustvovali i novi predstavnici izvođača radova.

- Varaždin će biti jedini veći grad koji će biti potpuno pokriven Aglomeracijom u svakom naselju i kućanstvu. Radi se o najvećim infrastrukturnim radovima u povijesti Varaždina - rekao je gradonačelnik Čehok.

Dodao je i da će se preurediti pročistač pa neće biti neugodnih mirisa u istočnom dijelu grada - Trnovcu i Aquacityu, a naselja se dobiti novi izgled. Projekt dogradnje sustava odvodnje – Grad Varaždin i sanacije postojećeg sustava odvodnje (A-1), posao vrijedan oko 96 milijuna kuna, dobila je zajednica ponuditelja koju čine GK grupa iz Varaždina, HIS iz Donje Višnjice, Zagorje Gradnja iz Zagreba te Inel-elektro iz Ivanca. Projekt dogradnje sustava odvodnje – Općina Cestica, Vinica, Petrijanec i Sračinec, posao vrijedan više od 202 milijuna kuna bez PDV-a, dobila je zajednica ponuditelja Vodogradnja, Tegra i Cestno podjetje Ptuj.

Podsjetimo, ugovor za izvođenje radova na trasi A1 potpisan je sa zajednicom ponuditelja, koju su činili slovenska tvrtka Kolektor Koling iz Idrije i hrvatska tvrtka Projekt gradnja iz Gornje Vrbe. Drugi ugovor, za trasu A2, potpisan je sa slovenskom tvrtkom Cestno podjetje iz Ptuja. Iako je Varkom u ponudbenoj dokumentaciji naveo da je u sukobu interesa s tvrtkom kćeri Aquatehnika, navedeni su izvođači prije završetka javnog nadmetanja potpisali pisma namjere s Aquatehnikom. Zbog toga su ugovori sporazumno raskinuti.

- Točno je da smo izgubili godinu dana, ali da nismo imali hrabrosti i da nismo prijavili sukob interesa svih tih 800 milijuna morali bi plaćati građani, odnosno Varkom. Izvukli smo se i praktički će radovi biti nastavljeni u rokovima. Prvo kreću radovi u Zbelavi i Črncu, a problemi koji se javljaju u Topličkoj ulici i Jalkovcu nakon obilnih kiša će nestati - rekao je Čehok, dodajući da se za građane ništa ne mijenja, odnosno neće plaćati ništa više te moli građane na strpljenje jer su veliki radovi u pitanju pa će biti gužve.

I direktora tvrtke Varkom je naglasio da ih pravna zavrzlama nije usporila.

- Ukupna vrijednost projekta, jedne od najvećih aglomeracija u Hrvatskoj, je 685 milijuna kuna bez PDV-a, oko 855 milijuna s PDV-om. Predviđeno je da bi kompletna mreža trebala biti gotova do listopada 2021. godine - rekao je Bunić dok je Robert Gotić predsjednik uprave GK Grupe, vodećeg partnera na projektu napomenuo da radovi kreću odmah, a projektom je predviđeno da se napravi oko 250 kilometara kanalizacijske mreže i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

- Odmah poslije potpisivanja imamo sastanak interne koordinacije na kojoj će se podijeliti zadaće, slijedi izvedbena projektna dokumentacija koja se treba odraditi čim prije i treba odraditi neke formalne stvari i radovi će početi sigurno ovo ljeto - naglasio je Gotić.

Istaknuo je i da je Aglomeracija Varaždinske Toplice pred potpisivanjem posljednjeg ugovora, a aglomeracije Ludbreg i Novi Marof ugovore će imati sljedeće godine. Sve četiri aglomeracije znače investiranje kroz sredstva Europske unije, Hrvatskih voda, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te jedinica lokane samouprave oko 1,6 milijardi kuna, napomenuto je poslije potpisivanja.