Potpisani novi ugovori u Programu za ugostiteljsko-turistička zanimanja

VV | 30.1.2022. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno

U Obrtničkoj komori Varaždinske županije novi stipendisti i njihovi skrbnici/roditelji potpisali su ugovore o stipendiranju u Programu poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu za školsku godinu 2021./2022. – „Stipendije“. Radi se o tripartitnom ugovoru koji stipendisti potpisuju s Ministarstvom turizma i sporta i njihovim odabranim partnerom, Obrtničkom komorom Varaždinske županije, u čije ime je ugovore potpisao predsjednik Mario Milak.
I ove je godine potpisivanje proteklo pod strogo kontroliranim epidemiološkim uvjetima za 20 stipendista i skrbnika (još traje izolacija za neke), doduše nešto kasnije nego inače zbog cjelokupne situacije.
Međutim ovo se čekanje isplatilo, jer će Ministarstvo stipendistima isplatiti veći iznos od očekivanog, tako da će mjesečna stipendija umjesto dosadašnjih 500,00 kn iznositi 830,00 kn, a stipendistima će biti isplaćene stipendije za razdoblje od 1. rujna 2021.god do siječnja 2022.godine. Kako smo već i ranije izvještavali, dio je to novog načina stipendiranja koje će provoditi Ministarstvo turizma i sporta, pa su se i stipendisti s područja Varaždinske županije našli u svojevrsnom pilot-projektu.
„ Suština je novog načina stipendiranja u tome da se potaknu naši obrtnici u ugostiteljstvu i turizmu, kao uostalom i trgovačka društva iz te oblasti, da se direktno uključe u stipendiranje, da udruže svoja sredstva sa sredstvima Ministarstva turizma i sporta Tako će neposredno s vrlo poticajnim iznosima stipendija osigurati ozbiljniju zainteresiranost učenika za zanimanja za koja su se opredijelili te na taj način u konačnici osigurati i za sebe radnika kojeg će dobro obučiti za rad.
Ove je godine kao partner u Programu poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu još uvijek Obrtnička komora Varaždinske županije, no za očekivati je da će u budućnosti to ipak sve više biti pojedinačno naši obrtnici“ istaknuo je Milak.
Nove stipendije osim što vesele, što su značajna pomoć stipendistima i obiteljima, poticajne su i obvezujuće. Učenici su dužni redovito sudjelovati u programima naukovanja ili prakse i uspješno završavati razrede, odnosno obrazovanje. Obveza je i licenciranih obrtnika i trgovačkih društava da učenicima na naukovanju isplaćuju propisane nagrade.