Potpisan ugovor s Fondom, ostaju još sporovi oko bala; "Pokušat ćemo doći do najjeftinijeg rješenja"

MGA | 6.2.2024. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen u Varaždinu su danas potpisali Ugovor kojim će Fond u stopostotnom iznosu financirati sanaciju bala u Brezju. Na potpisivanju su sudjelovali i ministar gospodartsva i održivog razvoja Damir Habijan te župan Anđelko Stričak.

Ministar Habijan je rekao da se time konačno rješava problem koji je 18 godina tištio Varaždin i njegove stanovnike. Podsjetio je da je Vlada RH u studenom prošle godine donijela odluku o stopostotnom financiranju uklanjanja bala u iznosu od gotovo 29 milijuna eura.

- To dovoljno govori o tome da ova Vlada i ovo ministarstvo vodi računa o ravnomjernom razvoju Hrvatske te da nije bitno tko je gdje na vlasti nego je važno da se problemi rješavaju. I u ovih osam godina mandata Andreja Plenkovića je ova Vlada to pokazala - istaknuo je ministar. 

Gradonačelnik Neven Bosilj, osim rješavanja bala, nabrojao je i ostale stvari koje su ostvarene u Varaždinu na području gospodarenja otpadom. 

- Izgradili smo sortirnicu, prvi put smo prešli 50 posto udjela prikupljenog reciklabilnog otpada, pustili smo u funkciju drugo reciklažno dvorište i imamo ugrađenih 160 polupodzemnih spremnika, a do srpnja ćemo ih ugraditi još 320. Time ćemo biti prvi grad u Hrvatskoj koji je polupodzemnim spremnicima pokrio sve višestambene zgrade u gradu - naglasio je Bosilj zahvalivši se Vladi koja je odlučila financirati bale u 100-postotnom iznosu. Dodao je da je u Brezju pri kraju ograđivanje bala i da je postavljena vaga kojom će se mjeriti stvarna količina bala koje će se zatim obraditi u MBO postrojenju, a neobrađeni dio će se spaliti u predviđenim energanama. 

Direktor Fonda Balen poručio je da se ovime rješava dugogodišnji ekološki problem Varaždina te da se ujedno oslobađa novi prostor za gospodarski razvoj grada. Varaždinski župan Anđelko Stričak ponovno je istaknuo ulogu Vlade Andreja Plenkovića u rješavanju bala, ali podsjetio i da još predstoje sudski sporovi vezano za bale. Pritom će, poručio je, gradonačelnik imati njegovu punu podršku jer župan smatra da Grad u tim sporovima ne bi trebao platiti ništa.

- Tvrtka koja rješava bale ima u rukama još dvije pravne radnje i moj stav je da triput istu radnju ne može naplatiti. Gradonačelnik će imati punu podršku Županije da iznos za obeštećenje za naše sugrađane bude nula eura - naglasio je župan. Gradonačelnik Bosilj je na to napomenuo da će se sve rješiti putem sudskog mirenja.

- Nisam znao da je župan takav pravni stručnjak. Pokrenuli smo sudsko mirenje i dobili suca za mirenja. Imamo aktualna četiri spora koja ćemo završiti, ali ne stoji izjava da je tu riječ o istim pravnim osobama te situacija Grada nije baš blistava, kao što je župan želi prikazati. Ali sam siguran da ćemo doći do rješenja koje će biti najjeftinije. Zbog tih smo sporova Fondu morali predati zadužnice u iznosu od 44 milijuna eura - napomenuo je Bosilj, dok je ministar Habijan dodao da je riječ o stvarima koje tek slijede te da na današnji dan u fokusu treba biti potpisivanje ugovora i rješavanje bala.