POTPISAN UGOVOR Međimurska županija dobiva novi Centar za starije osobe u Nedelišću Foto: Međimurska županija

POTPISAN UGOVOR Međimurska županija dobiva novi Centar za starije osobe u Nedelišću

Varaždinske vijesti | 2.10.2023. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno

Međimurski župan Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće danas su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu potpisali ugovor o izgradnji centra za starije osobe koji će se graditi Nedelišću i uvelike pridonijeti ublažavanju deficita smještajnih kapaciteta za starije i nemoćne ljude te kvaliteti njihova života.

Potpisivanje_ugovora_o_izgradnji_Centra_za_starije_osobe_Nedelisce_02102023_1.JPG

Nakon što su u proljeće ove godine župan Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali sporazum o partnerstvu na izgradnju projekte dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, danas je s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, u prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpisan i ugovor za ovaj strateški projekt u kojem je Međimurska županija partner Općini Nedelišće.

Potpisivanje_ugovora_o_izgradnji_Centra_za_starije_osobe_Nedelisce_02102023_2.JPG

Riječ je o investiciji procijenjenoj na 12 milijuna eura, a na natječajem je odobren maksimalni mogući bespovratni iznos od 6.138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima.

Potpisivanje_ugovora_o_izgradnji_Centra_za_starije_osobe_Nedelisce_02102023_3.JPG

Centar za starije osobe podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5.300 kvadratnih metara, u 61 soba, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika.

Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije pružiti smještaj prema najvišim standardima. U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć , nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru, bilo u njihovu domu, kao i usluga pripremanja te dostave hrane.

Potpisivanje_ugovora_o_izgradnji_Centra_za_starije_osobe_Nedelisce_02102023_4.jpg

- Međimurska županije i Općina Nedelišće zajedno su iskoristile priliku te uspješno kandidirale projekt na natječaj, što je još jedan dokaz razvojnog opsega i snage naše Županije. Ponosan sam što upravo danas, tek što smo obilježili još jedan Dan starijih osoba, svjedočimo početku realizacije ovog strateškog projekta, usmjerenog na potrebe naših starijih i nemoćnih sugrađana, te ovim našim odgovornom na deficit smještajnih kapaciteta, svjedočimo njegovanju humanosti u zajednici - istaknuo je župan Matija Posavec.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak zahvalio je svima koji su se uključili u izradu projektne dokumentacije i Međimurskoj županiji na odabiru Nedelišće za lokaciju budućeg velikog centra.

Potpisivanje_ugovora_o_izgradnji_Centra_za_starije_osobe_Nedelisce_02102023_6.JPG

- Općina Nedelišće svoju Županiju prati ukorak razvojnom snagom te je ovaj centar za starije tek jedan od velikih projekata koji ćemo zajednički realizirati na dobrobit naših mještana - rekao je Nikola Novak.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, te ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović.

Potpisivanje_ugovora_o_izgradnji_Centra_za_starije_osobe_Nedelisce_02102023_7.JPG

Potpisivanje_ugovora_o_izgradnji_Centra_za_starije_osobe_Nedelisce_02102023_8.jpg

Potpisivanje_ugovora_o_izgradnji_Centra_za_starije_osobe_Nedelisce_02102023_9.jpg

Potpisivanje_ugovora_o_izgradnji_Centra_za_starije_osobe_Nedelisce_02102023_5.JPG