Potpisan sporazum za ITU mehanizam kroz koji će urbano područje Varaždina dobiti 200 mil. kuna

MGA | 25.10.2021. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je danas potpisan Sporazuma o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanog područja Varaždin za financijsko razdoblje 2021.-2027. Uz gradonačelnika Grada Varaždina Nevena Bosilja, Sporazum su potpisali predstavnici 14 gradova i općina koji su temeljem Odluke o sastavu urbanog područja ušli u sastav urbanog područja Varaždin. To su gradovi Novi Marof, Ludbreg i Varaždinske Toplice te općine Beretinec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Martijanec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Cilj izrade Strategije razvoja urbanog područja je definiranje zajedničkih smjerova razvoja urbanog područja grada Varaždina, predlaganje zajedničkih pravaca djelovanja te olakšavanje provedbe zajedničkih projekata urbanoga područja. Strategija će, između ostalog, sadržavati koji će se projekti provoditi kroz ITU mehanizam za urbano područje Varaždin u dogovoru sa svim JLS-ima koji su u sastavu urbanog područja Varaždin.

Kako je istaknuo gradonačelnik Bosilj, Varaždin je nastojao suradnju na projektima kroz ITU mehanizam proširiti na što veći broj susjednih gradova i općina kako bi što šire područje dobilo šansu za realizaciju svojih projekata. 

Prema sadašnjim informacijama, Varaždinsko urbano područje moglo bi dobiti oko 200 milijuna kuna, od čega bi se 70 % odnosilo na Grad Varaždin, a 30% na ostale gradove i općine. 

Za uspješnu pripremu, prijavu i realizaciju projekata u sklopu ITU mehanizma bit će potrebna zajednička suradnja i moći će se prijaviti projekti koji imaju neku zajedničku poveznicu. Pritom EU izvori nude sufinanciranje u iznosu od 70 do 85%, tako da će preostali iznos morati sufinancirati gradovi i općine.

- Morat ćemo se povezati sa istovjetnim projektima, a potrebno je ekipirati i ljude koji će raditi na ovim projektima. Najraniji početak realizacije projekata je ljeto sljedeće godine. Morat ćemo vidjeti što će se moći sufinancirati kroz ITU, jer neki projekti poput cesta tu ne idu - napomenuo je gradonačelnik Bosilj. 

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić napomenuo je da je sjeveru Hrvatske nanesena nepravda jer je u prethodnom razdoblju ulazak u ITU mehanizam gradovima sa sjevera bio onemogućen zbog kriterija veličine grada. Također je istaknuo da je to jedan od rijetkih izvora EU sredstava kod kojeg su sva predviđena sredstva u prethodnom razdoblju bila iskorištena.