POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE Počinje nova školska godina, pripazite na cestama Foto: ilustracija / Pixabay

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE Počinje nova školska godina, pripazite na cestama

Varaždinske vijesti | 6.9.2020. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

- Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija "Poštujte naše znakove", koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine - priopćili su iz MUP-a.

Naglasili su da se upravo zahvaljujući toj akciji, broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio. Ipak, bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 66-ero djece, a ozlijeđeno ih je 10.172.

- Smanjenje broja najtežih stradavanja sigurno je za istaknuti, pogotovo kada je riječ o djeci, ali zabrinjava struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama - napominju iz policije.

Stradavanja djece u prometu

Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.

Broj poginule djece manji je za 40%, što u brojkama znači da je ove godine poginulo troje djece, u odnosu na njih petero u istom razdoblju prošle godine. Teško ozlijeđene djece je više za 3,4%, a lakše ozlijeđene je manje za 24,8%. Što se ukupnog stradavanja tiče, ponovno je najviše djece nastradalo kao putnici u vozilima.

- Stoga upućujemo apel roditeljima da osiguraju da su im djeca svih uzrasta, koju prevoze u vozilima vezana ili na bilo koji drugi način, osigurana od mogućeg stradavanja - ističu iz policije.

Roditelji su primjer – dobar ili loš – odlučujete vi

- Vrlo je važno da roditelji uvijek budu svom djetetu primjer ispravnog ponašanja i da ne zaborave da dijete upija svaku njihovu gestu, akciju i reakciju. Roditelji koji prate svoje mališane u prvim danima na njihovom putu do škole, vlastitim im primjerom trebaju ukazati na odgovorno, pravilno i propisno ponašanje u prometu. Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji su djeteta, ne smiju činiti prometne prekršaje - naglašava MUP.

Naveli su i razloge zbog kojih su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu: nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, vidno polje im je ograničeno, zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima, sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena, nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu, često reagiraju nenadano i impulzivno zato što su zaigrani te nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Aktivnosti policije uoči početka školske godine

Zbog svega toga, početkom nove školske godine 2020./2021. u kojoj je u prve razrede osnovnih škola na području Republike Hrvatske upisano oko 40.000 djece, što znači toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu, u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i temeljem godišnjih planova rada, policija je zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica pregledala prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola te su zahtijevali otklanjanje uočenih nedostataka.

- Broj i način provođenja policijskih aktivnosti bit će usklađen s aktualnim epidemiološkim situacijama kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama. Također, posjete školama bit će realizirane isključivo u izravnim dogovorima s ravnateljima - naglasili su.

Policajci i policajke u školama

Tijekom rujna policijski službenici održat će kratka predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, prilikom čega će se učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajući prsluci.

Policijski službenici će biti nazočni i prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Također, tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

- Temeljna zadaća policijskih službenika koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, jest omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika - napominju iz MUP-a.

Također, poduzimat će sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola te će pojačano kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.

U vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća jest da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, dok će u ostalom vremenu upozoravati vozače koji nepropisno parkiraju vozila.

U školama u kojima su oformljene, na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i pripadnici školskih prometnih jedinica, a policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

- Svoj djeci, roditeljima i nastavnicima želimo sretan, uspješan i siguran početak školske godine! - poručili su iz policije.

Dodatne informacije vezane uz akciju, ali i savjete roditeljima, djeci te vozačima možete pronaći OVDJE.