Poslovna zona Ivanec uspješno završila EU projekt vrijedan 523.000 kuna Foto: B. Težak / Grad Ivanec

Poslovna zona Ivanec uspješno završila EU projekt vrijedan 523.000 kuna

Varaždinske vijesti | 11.12.2019. u 08:15h | Objavljeno u Aktualno

Provedbom zadnjih triju specijaliziranih radionica o EU fondovima za mala i srednja poduzeća, završio je dosad najopsežniji EU projekt ivanečke tvrtke Poslovna zona, pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkog centra – Poslovne zone Ivanec d.o.o.

Riječ je o EU projektu koji je s provedbom započeo u lipnju 2018., a kojim je Poslovna zona za poduzetnike osmislila i provela pružila 10 novih visokokvalitetnih usluga prilagođenih njihovim konkretnim potrebama i interesima. Projekt je proveden s posebnim naglaskom na ciljnu skupinu – poduzetnike početnike.

Obuhvaćeno 50 poduzetnika-početnika

Poduzetnicima početnicima na raspolaganju su bile edukacije s temama vezanim uz pokretanje poslovanja i zakonske odredbe koje moraju znati kada kreću u svijet poduzetništva. Početnici su dobili i uslugu individualnog poslovnog mentorstva poznatog menadžera Davorina Štetnera, predsjednika Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE. Ovim je aktivnostima obuhvaćeno čak 50 poduzetnika početnika, a uslugu individualnog mentorstva koristilo je njih 10-ero, s ponajboljim poslovnim planovima za razvoj svojeg poslovanja.

IvanecBiz

EU novcem kroz projekt je osmišljen i jedinstveni poslovni imenik grada Ivanca na web platformi IvanecBiz.com. Platforma broji 111 poslovnih profila te je, uz mentorstvo poslovnih anđela, izazvala najbolji odaziv. Kroz ovo informatičko rješenje svi su poduzetnici, bez obzira na djelatnost, godinu osnivanja ili tržišnu orijentiranost, dobili mogućnost kreirati profil svog poduzeća.

Na taj im je način osiguran osnovni preduvjet razvoja web marketinga, koji je u suvremenom poslovnom svijetu osnova za širenje na nova tržišta i pronalaženje klijenata i kupaca. Platformu je razvila ivanečka IT firma X-media d.o.o.

100-tinjak sudionika javnih tribina

Redovito su održavane i javne tribine koje su svojim temama usmjerene na poticanje i razvoj poduzetništva. Poseban je naglasak dan mladima koji kreću ili su netom krenuli s razvojem vlastitog poslovanja. Na javnim tribinama sudjelovalo je 100-tinjak zainteresiranih, dok se velik broj mladih uključio na tribinu "Kako osnovati i uspješno poslovati u start-upu".

Dio plaća pokriven iz EU sredstava

Redovito online informiranje, edukacije, online radionice, individualno savjetovanje o EU i nacionalnim bespovratnim sredstvima, organizaciju Info dana za poduzetnike te stvaranje i ažuriranje prve baze poduzetnika početnika odrađivao je Projektni ured za EU fondove. Upravljanje projektom, promidžba te projektne aktivnosti koje je obavljala Poslovna zona rezultiralo je pokrivanjem dijela troškova plaća svih zaposlenika tvrtke iz bespovratnih EU sredstva tijekom cijelog perioda provedbe projekta.

Uspješnoj provedbi ovog zahtjevnog projekta značajno je doprinijela dobra suradnja s potpornim institucijama, s HGK - Županijskom komorom Varaždin, Ispostavom HZZ-a Ivanec i Udruženjem obrtnika Ivanec. Korisnici usluga bili su i članovi Poslovnog kluba.

U aktivnosti uključeno 300 malih i srednjih poduzeća

Projekt Poslovne zone sezao je van administrativnog područja grada Ivanca i Varaždinske županije pa je tako evidentiran i znatan interes poduzetnika iz Krapinske, Međimurske i Bjelovarske županije.

S obzirom na širok spektar inovativnih usluga i na kontinuiranu promidžbu projekta kroz rad Projektnog ureda za EU fondove, u projektne aktivnosti uključeno je 300-tinjak MSP-ova, a usluge online informiranja koristilo je 1.600 poduzetnika, što su brojke koje premašuju zadane indikatore uspješne provedbe projekta.

Ukupna vrijednost ovog opsežnog projekta je 522.957,53 kuna, a od toga je Zoni bespovratno odobreno 436.561,26 kuna iz EU fonda.

I dalje uz sufinanciranje sredstvima EU fondova

Nastavak proaktivnog načina rada Poslovna zona Ivanec i dalje planira kroz bespovratna EU sredstva pa je već tijekom listopada nove poslovne usluge i suvremena rješenja za razvoj poduzetništva aplicirala na javni poziv Ministarstva gospodarstva te očekuje završetak evaluacijskog postupka. Planira se i nastavak drugog EU projekta - BOND, razvijanje mreže PPI, u čijoj prvoj fazi je Poslovna zona aktivno sudjelovala te je prošlih dana i pismeno potvrdila interes za nastavak u fazi II koja kreće 2020.

tribina_za_poduzetnike3-230419.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci