Posljedice koronakrize: u ožujku porasla nezaposlenost, najtraženije zanimanje - medicinska sestra! Foto: Ilustracija/Pixabay

Posljedice koronakrize: u ožujku porasla nezaposlenost, najtraženije zanimanje - medicinska sestra!

IHR/Varaždinske vijesti | 14.4.2020. u 20:57h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Krajem ožujka ove godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - Regionalnom uredu Varaždin evidentirane su 2.743 nezaposlene osobe, što je za 9,9 % više u odnosu na mjesec prije, odnosno 3,2 % više u usporedbi s ožujkom prošle godine.
Tijekom ožujka evidentirano je 619 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavilo se 512 osoba, jedna osoba iz individualne poljoprivrede, četiri iz nekog drugog oblika rada, šest osoba nakon završene škole, a iz neaktivnosti 96 osoba.
Istovremeno, u ožujku je prijavljeno 601 slobodno radno mjesto, što je za 21,5 %, odnosno 165 slobodnih radnih mjesta manje nego u proteklom mjesecu, te 43,6 % odnosno čak 465 slobodnih radnih mjesta manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najviše radnih mjesta, 231, prijavljeno je u prerađivačkoj industriji, slijedi djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi s 92 prijavljena slobodna radna mjesta i građevinarstvo s 58.

Prema popisu najtraženijih zanimanja tijekom ožujka na vrhu ljestvice su medicinske sestre/medicinski tehničari i prodavači. U ožujku se preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Varaždin tražilo 43 medicinskih sestara/medicinskih tehničara i 35 prodavača. Tražene su bile i čistačice (32), trgovački radnici (30), vozači teretnih vozila (21), kožarski radnici (20), drvoprerađivački radnici (18), bravari (17) i radnici na montaži (16). Iako kafići nisu radili, u top 10 najtraženijih zanimanja u ožujku ubrajaju se i konobari,kojih se tražilo 18.

Tijekom ožujka iz evidencije nezaposlenih osoba zaposlene su ukupno 244 osobe na temelju radnog odnosa, što je za 5,1 % manje nego u prethodnom mjesecu i 31,5% manje nego u istom mjesecu prošle godine.