Posjet Güssingu otvorio nove mogućnosti novomarofskim gospodarstvenicima Foto: Grad Novi Marof

Posjet Güssingu otvorio nove mogućnosti novomarofskim gospodarstvenicima

I.D./Varaždinske vijesti | 29.10.2016. u 10:03h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač posjetio je grad Güssing u austrijskoj pokrajini Burgenland gdje je bio gost tamošnje gospodarske komore te Europskog centra za obnovljive izvore energije Güssing (EEE).

Riječ je o Centru koji je na primjeru Güssinga i okolnih mjesta pokazao kako jedna mala sredina može postati praktički energetski neovisna i stvoriti preduvjete gospodarskog napretka. Joachim Hacker iz EEE prezentirao je vrlo dobra iskustva u rješavanja problema energetske ovisnosti korištenjem prirodnih resursa, odnosno proizvodnje energije iz obnovljivih izvora - točnije korištena je biomasa iz šuma, zatim prirodni materijal s oranica i ostali biološki otpad iz prirode poput lišća koje se sakuplja čišćenjem korita kanala i potoka. Predstavnik tvrtke EEE pojasnio je kako se došlo od stvaranja energije za kućanstva do stvaranja viška energije za industriju, što se u Güssingu pokazalo kao dobitna kombinacija.

Franjo Jandrašić, stručnjak za obnovljive izvore energije, pojasnio je na primjeru manje općine da je za izgradnju jednog pogona, toplane, trebalo oko 4 milijuna eura. Oko 40 posto investicije osigurano je od strane austrijskih i EU fondova te županije. Ostatak investicije je osiguran preko kredita i kućanstava koja su dijelom sufinancirala priključke. U Güssingu i njegovoj okolici postoji trenutno deset takvih pogona koji znače energetsku neovisnost za isto toliko mjesta.

Jandrašić je mišljenja da u Hrvatskoj postoje velike mogućnosti, budući da ima 400.000 hektara zapuštenog poljoprivrednog područja, koje predstavlja veliki potencijali gdje bi se iz biomase mogla stvarati energija.

Ovaj sustav interesantan je na područjima gdje nema plina i plinske mreže. Na našem području ima plinske mreže, ali ne posvuda. Ovo je dugoročan, ali svakako zanimljiv projekt, za koji vidimo da u Güssingu postoji već 20 godina i da funkcionira – zaključio je prilikom posjeta gradonačelnik Jenkač. Naglasio je i da je projekt, iako iziskuje velika ulaganja, zanimljiv i zbog činjenice da grad veličine Novog Marofa samo na električnu energiju godišnje troši oko milijun kuna.

Jenkač je boravak u Gussingu iskoristio i za razgovor s predstavnikom tamošnje gospodarske komore, Thomasom Novoszelom. Predstavio je strukturu i prilike u novomarofskom gospodarstvu, ali i neke od gospodarstvenika grada Novog Marofa. Cilj ovog inicijalnog predstavljanja je stvaranje kontakata te pronalaska mogućnosti suradnje gospodarstvenika s obiju strana.

Ovo je prvi korak u cilju postizanja moguće gospodarske suradnje koja bi novomarofskim gospodarstvenicima mogla otvoriti neka nova tržišta – zaključio je Jenkač.