Posavec: "Treba nam politička platforma da bi zaštitila interes sjevera" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Posavec: "Treba nam politička platforma da bi zaštitila interes sjevera"

Ivica Kruhoberec | 27.11.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Malo pomalo na političkoj sceni Hrvatske, točnije njenom sjevernom dijelu, niče nova politička snaga. Još se ne zna kako će to točno ispasti, ali ne može se poreći da već sada Nezavisna platforma Sjever okuplja respektabilan broj načelnika i gradonačelnika, koji nisu članovi političkih stranaka, kao što su Milorad Batinić i Dubravko Bilić, gradonačelnici Ivanca i Ludbrega. A zasluga za to pripada Matiji Posavcu, međimurskom županu, koji je potaknuo njihovo okupljanje. 

Zašto ovo okupljanje? Što vam je to trebalo, odnosno što je u fokusu Nezavisne platforme Sjever?

Pa ovo što mi je to trebalo, to se često puta i sam pitam, ali jednostavno u politici morate postavljati neke nove standarde, morate ići naprijed te hrabrim koracima koristiti šanse i mogućnosti. Naravno, ići naprijed u interesu građana, koji žive ovdje, na sjeveru. A kad pogledamo zadnjih 30 godina hrvatske države, puno je sjever doprinio, najviše od bilo koje naše regije. A koliko smo dobili zauzvrat? To je pitanje koje bih mogao postaviti svakom građaninu koji živi na sjeveru Hrvatske. Osobno smatram da smo zapostavljeni. Smatram da nemamo dovoljno pažnje s obzirom na doprinos koji dajemo jer sjever Hrvatske je najrazvijeniji hrvatski kraj po gospodarskim pokazateljima, osobito izvozu. On daleko premašuje nacionalni pa čak i europske prosjeke jer dvostruko više izvozimo nego uvozimo. Nadalje, tu je najveći iznos iskorištenosti europskih fondova po glavi stanovnika, najekološkija poljoprivredna proizvodnja, najviše ulaganje u kulturnu baštinu i kroz to čuvanje našeg identiteta... Idu ulaganja u sve segmente društva kako bi kvaliteta života bila bolja. Ali, kad je u pitanju odnos centralne državne vlasti, smatram da može puno, puno više, puno bolje. Prema tome, treba nam politička platforma da bi zaštitila interese sjevera i promovirala sve ono što je dobro za sve te upozoravala na sve ono što nije dobro u društvu, platforma koja će okupiti prije svega nezavisne načelnike, gradonačelnike i ljude koji su izabrani svojim imenom i prezimenom, ljude koji već imaju dovoljno iskustva u izvršnoj vlasti da bi znali govoriti o pravim temama, a ne o ideologijama, odnosno o nekim stvarima koje su danas u političkom prostoru zastupljene kod onih koji očito nemaju neke teme. Mi ih imamo i itekako ćemo govoriti jer znamo u kojem smjeru se trebamo razvijati.

Kad se govori o odnosu središnje vlasti prema pojedinim krajevima, obično se pomisli na infrastrukturne projekte, prije svega prometne, prije svega cestovna. A činjenica je da sjever ima autocestu, koja je pridonijela velikom iskoraku, a opet s druge strane je činjenica da iz županijskih središta često treba više vremena do neke točke u županiji ili susjedstva nego do Zagreba.

Ima apsolutno puno prostora. Neke stvari su se, doduše, pomakle, no ne zato što je to neko htio, nego zato jer je na to tjerala situacija. Mi smo sada deset godina u Europskoj uniji, imamo na raspolaganju europske fondove.. i to se mora negdje vidjeti pa i na sjeveru. Međutim, pogledajte kako se, recimo, cestogradnja odvija u drugim dijelovima Hrvatske, a kako kod nas. Mi još uvijek, primjerice, nemamo primjeren spoj između dva grada, sjedišta županije, Varaždina i Čakovca. Doduše, krenuo je taj projekt, ali tek sada. Ne možete za udaljenost od devet km trebati voziti pola sata, pogotovo s obzirom na dinamiku prometa i funkcioniranje cijelog ovog prostora. Da ne govorim o brzoj cesti sjevera Hrvatske, dakle, Čakovec, Varaždin, Ivanec pa dalje Krapina i Zagreb. A željeznica je kod nas potpuno zapostavljena, devastirana. Od Čakovca do Zagreba trebate gotovo tri sata vožnje vlakom...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...