"Država u kojoj će se za par stotina kuna ubiti, prisloniti pištolj prodavačici i opljačkati, ima ozbiljan problem"

vv | 3.3.2020. u 11:13h | Objavljeno u Aktualno

Sazvao sam konferenciju za novinare kako bih se i osobno kao župan ponosnog Međimurja  osvrnuo na posljednje medijske istupe saborskog zastupnika 11 nacionalnih manjina Veljka Kajtazija usmjerene protiv Međimurja i međimurskog naroda, naglasio je međimurski župan Matija Posavec danas pred novinarima okupljenima u Međimurskoj županiji. 

- Kao što znate, nakon narušenog stanja sigurnosti čiji temelj daju policijska izvješća, statistički pokazatelji Centra za socijalnu skrb, te jasne detekcije problema, po ne znam koji put predložio sam niz mjera i rješenja koja bi život između većinskog i manjinskog stanovništva učinila boljim i kvalitetnijim.

Uvijek sam se zalagao, zalažem se i zalagat ću se za vrijednosti koje moraju zaživjeti u Hrvatskoj želimo li biti bolja, uređenija i modernija država. Te su vrijednosti, prije svega, vraćanje odgovornosti u hrvatsko društvo, vraćanje odgovornosti u hrvatsku politiku i vraćanje odgovornosti u korištenje javnog novca. Moderna i uređena Hrvatska je Hrvatska u kojoj ne smije biti jednakih i jednakijih, u kojoj funkcionira pravna država, u kojoj se voli domovina poštivanjem njenih zakona. Hrvatska u kojoj možemo stisnuti ruku i čestitati svakome onome tko poštuje njene zakone ali i sankcionirati onoga tko ih ne poštuje. Tko ne poštuje svoje susjede, svoje sugrađane ili ustav države u kojaj živi.

Nakon nedavnih nemilih događaja koji su tragično završili a koji su vrlo korektno i detaljno prenijeti u lokalnim i nacionalnim medijima, desilo se niz reakcija službenih institucija koji su čule naše apele i obećale naše prijedloge integrirati kao dio poboljšanja cijelog sustava.

Čuli ste svi izjave ministrice socijalne politike i mladih Vesne Bedeković koja je već uputila dopise Centru za socijalnu skrb oko utvrđivanja nenamjenskog trošenja zajamčene minimalne naknade i utvrđivanja učenika osnovne škole koja nisu uključena u obavezan program predškole i osnovnoškolsku nastavu a trebala bi biti.

13.veljače, pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je dopis ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da joj dostavi izvješće o stanju sigurnosti na području Međimurske županije i radnjama poduzetim prilikom nedavnih događaja

20.veljače, ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je dopise osnovnim školama o načinu postupanja prema roditeljima učenika koji ne poštuju Zakon o odgoju i obrazovanju Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je Vladi RH „Preporuku za podizanje kvalitete života romske djece u Međimurskoj županiji" koja sadrži 15 prijedloga koji su kompatibilni sa našim prijedlozima Centar za socijalnu skrb Čakovec uputio je dopis PU Međimurskoj za dostavom podataka o policijskim intervencijama prilikom isplate zajamčene minimalne naknade U međuvremenu održano je i nekoliko sastanaka u Zagrebu na ministarskoj razini te nekoliko posjeta ministara koji su bili zatvorení za javnost.

Nakon tih konkretnih poteza uslijedila je salva uvreda na osobnoj razini od strane saborskog zastupnika kojima je cijela hrvatska javnost svjedočila. Sjetite se nastupa u emisiji Otvoreno se gostovanja na NI televiziji, govore u Hrvatskom saboru, do prekjučerašnjih članaka u Večemjem i Jutamjem listu. Na sve uvrede, govor mržnje, laži i ozbiljne prene kojima me je Veljko Kajtazi danima častio, što javno što osobno, nisam htio reagirati jer se želi spuštati na takvu primitivnu razinu. Teško me je zastrašiti a još teže ucjenjivati, no posljednji medijski istupi od nedjelje u kojem se međimurski narod proziva rasistima, u kojem se prošlogodišnji prosvjed, je jedini cilj bio poziv institucijama za uvođenje više reda u sustav, karakterizira kao rasistički za koji su odgovorni lokalni mediji, eksplicitan govor mržnje u kojem saborski zastupnik romske nacionalne manjine javno govori da je legitimni predstavnik građana međimurske županije Cigan", do jučerašnjeg dopisa u kojem se traži smjena ravnatelja Županijske bolnice Čakovec, do poziva pojedinim zaposlenicima bolnice o čemu ćete nešto čuti kasnije, zahtijevaju moju reakciju kao župana.

I zato želim ponoviti još jednom reći: Međimurje je najtolerantniji i najhumaniji kraj u Hrvatskoj.

Međimurci su ljudi koji će srdačno i otvorena srca primiti svakoga, pomoći svakome, biti tolerantni prema bilo kome bez obzira na spol, dob, vjeru ili naciju. I po tome smo specifični. No specifični smo i po još nečemu. Po tome jer vrijednosti koje su utkane u međimurskog čovjeka su vrijednosti u kojima nema mjesta nepravdi, u kojem nema mjesta mržnji, u kojem nema mjesta iskorištavanju sustava za osobnu korist o kome god da se radi.

Jer država u kojoj će se pojedincima tolerirati nasilje, u kojoj će se za par stotina kuna ubiti čovjeka, u kojoj ce maloljetnik upasti u trgovinu, prisloniti pištolj prodavačici i opljačkati je, u kojoj de se razbijati ugostiteljski objekti jer se nekome ne da alkohol, u kojoj će se kockarski dugovi stvarati novcem poreznih obveznika, u kojoj će se nasred ulice trgati nakit s vrata ili usred gradskog parka zlostavljati sugrađane...je država koja ima ozbiljan problem. To je problem koji je veći od bilo kakvog osobnog, stranačkog, političkog i uskog interesa. To je problem kojem svi zajedno moramo pristupiti vrlo odgovorno, jasno i konkretno. I takav pristup najbolja je mjera zaštite svih građana Republike Hrvatske, bili oni dio nacionalne manjine ili većinskog naroda.

I zato pozivam saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da doista smiri strasti, prestane vrijeđati i omalovažavati svakog imalo mislećeg građanina ove zemlje. Da prestane prijetiti, blatiti državu u kojoj živi, već da bude odgovoran prema sebi i prema onima koje predstavlja, da pomogne u rješavanju problema i apelima prema institucijama da se uvede više reda jer je takav pristup jedina garancija stvaranju kvalitetnog suživota. Sve ovo što Kajtazi zadnjih dana radi samo je dokaz koliko uvođenje reda nekome smeta i koliko ne prežu ni pred čime kako bi zaštitili svoje osobne a očito i financijske interese.
Medimurje je kraj koji je zahvaljujući upravo svojim ljudima primjer dobre prakse i uzor u mnogočemu. Socijalni, razvojni i transparentni sustav javne uprave koji smo postavili prepoznaju mnogi, dive nam se, dobivamo brojne nagrade i priznanja, ubrzano se razvijamo ulažući u infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i čuvamo naš identitet i neću dopustiti dopustiti nikome da taj rad, trud i zalaganje obezvrijedi na vrlo grub i nekorektan način.

I za kraj i Kajtaziju i njemu sličnima koji imaju srama ovaj kraj i institucije nazivati rasistima, ovo je samo djelić onoga što je lokalna zajednica učinila u pokušaju davanja šansi za kvalitetni suživot: najdostupnije obrazovanje s jednakim šansama za svakoga, pa tako i financijska pomoć Benjaminu Ignacu, zapošljavanje 300 pripadnika romaska nacionalne manjine u gospodarstvu, pro health for Roma, zdravstvena zaštita za sve često puta bez ikakvog podmirenja troškova ili osiguranja, jednokratne pomoći, rekao je Posavec, koji je na pitanje novinara odgovorio da čak 88 posto svih oblika socijalne i druge pomoći u Međimurju dobivaju Romi, a od 50 maloljetničkih trudnoća čak 48 su Romkinje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci