Portal Varaždinskih vijesti prvi po broju posjeta u Varaždinskoj županiji i među vodećima na Sjeverozapadu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Portal Varaždinskih vijesti, prema broju posjeta čitatelja, vodeći je informativni portal u Varaždinskoj županiji i među vodećima na sjeverozapadu Hrvatske.

Pokazuje to prošlomjesečni podaci SimilarWeba, portala koji procjenjuje posjećenost sličnih web portala, pri čemu nudi mogućnost usklađivanja s podacima Google analyticsa radi točnijeg prikaza, što je opcija koju koriste Varaždinske vijesti. Naime, tijekom siječnja portal Varaždinske-vijesti.hr imao je 425 tisuća posjeta, što je 10,5 posto više nego u prosincu. Od ukupnog broja posjeta, 84,2 posto je iz Hrvatske, što je tri posto manje nego u prosincu. Očigledno, porast broj posjeta treba zahvaliti čitateljima u inozemstvu, posebice iz Njemačkoj. Naime, rast broja posjeta iz te zemlje veći je za čak 170 posto, tako da je činio 10,65 posto svih prošlomjesečnih posjeta. Broj posjeta je osjetno rastao i iz Slovenije (udio 1,5 posto), Austrije (udio 0,5) i Estonije (1,4), ali one zajedno čine oko 3,5 posto od svih posjeta portalu, koji se najviše ostvaruju pretragama (35 posto), izravnim pristupom (32 posto) i društvenim mrežama (24 posto)., a desetak posto i zahvaljujući linkovima na drugim portalima.

Na drugom mjestu po broju posjeta je varazdinski.rtl.hr s 370 tisuća posjeta, što je 3,7 posto manje nego mjesec dana ranije. Nešto više od 92 posto posjeta je iz Hrvatske (9 posto manje nego u prosincu), slijedi s 3,2 posto posjeti iz Njemačka, što je 30 posto više, dok je Estonija s 1,14 posto na trećem mjestu, što je 872 posto više nego u prosincu. Ovaj portal najviše se posjećuje preko društvenih mreža - 41,3 posto, izravno 23 posto, tražilicama 18 posto te 16 posto referiranjem na drugim portalima.

New_Picture_1.jpg

Na trećem je mjestu s 338 tisuća posjeta bio evarazdin.hr, koji je imao 12,6 posto manje posjeta u siječnju nego u prosincu. Od ukupnog broja posjeta, 89 posto je iz Hrvatske (4 posto manje nego u prosincu), 7,7 iz Njemačke (19 posto manje), Slovenije 1,4 posto (12 posto više) te Estonije 1,4 posto (161 posto više). Izravno na ovaj portal dolazi 45 posto čitatelja, društvenih mreža 30 posto, a pretragama 25 posto, dok preko poveznica manje od 1 posto.

New_Picture.jpg

Regionalni.com je na četvrtom mjestu sa 135 tisuća posjeta, ali rastom od 16,7 posto. Više od 90 posto posjeta ima iz Hrvatske, a Njemačke 4,6 posto, što je rast od 47 posto. T je i Estonija s 1,17 posto od ukupnog broja posjeta. Najviše čitatelja dolazi preko društvenih mreža, i to 42 posto, dok putem tražilica i izravno po 29 posto.

New_Picture_2.jpg

Mjesec dana ranije, odnosno u prosincu prošle godine, tri vodeća informativna portala - koja su prvenstveno usredotočena na zbivanja u općinama i gradovima Varaždinske županiji -  bila  su gotovo izjednačena po broju posjeta, koji su se kretali između 380 i 390 tisuća. Posljedica je to pada čitanosti u odnosu na studeni, a osobito ranije mjesece. Tako je najveći broj posjeta, više od 500 tisuća, eVaraždin imao u rujnu i listopadu, ali od tada iz mjeseca u mjesec bilježi pad. Više od 500 posjeta zabilježio je i varazdinski.rtl.hr u srpnju i to ponajviše zahvaljujući posjetima iz Mađarske, koje su činile gotovo četvrtinu od ukupnog broja posjeta, što nije imao nikada prije niti poslije.

- Rast broja posjeta nas veseli, ali to nije ni izdaleka sve što govori o kvaliteti portala, odnosno njegovoj otvorenosti i društvenoj relevantnosti koja danas, nažalost, često uzmiče pred zabavom i bizarnošću, koje mogu povećati čitanost, ali je pitanje na kojim osnovama i kako dugo, veli Martin Novosel, urednik portala, koja napominje da sedam novinara svakodnevno radi na portalu Varaždinskih vijesti, koji će do ljeta, nakon duljeg vremena doživjeti ozbiljne promjene.

Graf_usporedbi.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.