"Poreznim reformama Plenkovićeve Vlade izvorni prihodi Varaždinske županije porasli su za 45%"

MGA/VV | 26.5.2020. u 11:35h | Objavljeno u Aktualno

Sutra će se elektroničkim putem održati sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, a Klub vijećnika HDZ-a podržat će najavljene odluke, od izvršenja proračuna za prošlu i rebalansa za ovu godinu do izvješća o radu zdravstvenih ustanova, najavili su HDZ-ovi županijski vijećnici na današnjoj konferenciji za medije.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Nadica Dreven Budinski posebno je naglasila da je vidljiv rast izvornih prihoda Varaždinske županije od 2017. godine za 45 posto, zahvaljujući poreznim reformama aktualne Vlade premijera Andreja Plenkovića.

– U izvršenju prihoda vidljivo je povećanje izvornog nenamjenskog prihoda za 12,6 posto u odnosu na 2018. godinu, dok je u odnosu na 2017. godinu ubilježen rast od 45 posto, odnosno 22 milijuna kuna. To je gotovo polovica vrijednosti škole koja se počela graditi u Svetom Iliji – rekla je Dreven Budinski. Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a i HSLS-a u Županijskoj skupštini Varaždinske županije dodala je da se višak poslovanja iz 2019. prenosi u 2020. i novi plan za 2020. je realan, umanjen za 8,4 milijuna kuna radi novonastale situacije s COVID-om 19.

– S prenesenim viškom nastavljaju se investicije u energetsku obnovu, programi razvoja gospodarstva, pomoći obrtnicima, razvoj turizma i poljoprivrede. Sve planirane investicije u 2020. idu normalno, a najveće je ulaganje u obrazovanju, novim planom 29 milijuna kuna – pojasnila je Dreven Budinski.

– Od 2017. do 2020. godine imamo rebalanse županijskog proračuna, ali uvijek zbog raspodjele viška. To je zahvaljujući Vladi i zakonskim izmjenama, četiri porezne reforme, koje su povećale prihode gradova, općina i županija, ali i prihode građana. Županija je u tom pogledu jako dobro prošla. Kao partneri od 2017. kad smo ušli u koaliciju s Reformistima, odradili smo svoj dio jer smo ozbiljna stranka, koja se vodi interesom žitelja cijele županije – naglasila je Dreven Budinski. HDZ će podržati sve izvještaje koji su na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine.

– Na Klubu vijećnika razmotrili smo sve dokumente. Izvještaji za 2019. pokazuju da i javno zdravstvo i ljekarne posluju s plusom. Čak je i Opća bolnica Varaždin, unatoč teškoćama u zdravstvu, prepolovila gubitak. A podnijeli su najveći teret novonastale situacije s COVID-om 19. U Varaždinskoj županiji postupanje za vrijeme pandemije koronavirusa bilo je jako dobro – zaključila je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a. Na konferenciji za novinare uoči sjednice Županijske skupštine bili su i vijećnice i vijećnici HDZ-a Martina Bistrović, Lidija Petrinjak, Krešimir Čop i Željko Dvekar.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci