Porezna uprava objavila najnoviju "Listu srama"; pogledajte tko su najveći dužnici u Varaždinskoj županiji

VV | 2.11.2022. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

Porezna uprava zadnjeg dana listopada objavila je popis poreznih dužnika u tri kategorije: pravne osobe, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i građani. Popis se odnosi na porezne obveznike koji udovoljavaju kriterijima za objavu duga na dan 31. listopada 2022. godine, a cjelokupni popis nalazi se na linku.

Na popisu pravnih osoba u Varaždinskoj županiji je 23 subjekta, a među prvih devet su oni koji državi duguju više od milijun kuna. Dugovi se uglavnom odnose na PDV, ali ima i onih koji duguju za doprinose svojih zaposlenika za obavezna osiguranja te porez i prirez na dohodak, dok jedna tvrtka duguje porez na promet nekretninom. 

Najveći dug, nešto više od 27 milijuna kuna, duguje tvrtka Gergely Informatik sa sjedištem u Varaždinu. Nakon nje po visini duga slijede tvrtke Amfion građenje, iz Novog Marofa, zatim tvrtke Prixchem, Ultratronics i Auga Kvadrat (u stečaju) iz Varaždina. Slijede Vemo Mont iz Trnovca Bartolovečkog, Varteks, Karizma iz Kelemena i Massive Lamellas (u stečaju) iz Velikog Bukovca.

Na popisu dužnika u kategoriji fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost iz Varaždinske županije je njih 112, a najviše duguje osoba iz Zbelave čiji dug premašuje 7 milijuna kuna. Pri vrhu su još četiri fizičke osobe čiji ukupni dug premašuje milijun kuna.

Na popisu dužnih građana ukupno je 886 stanovnika s područja Varaždinske županije, od kojih mnogi rade u inozemstvu. Prvi na listi dužnika ima dug veći od 13 milijuna kuna, dok kod 11 građana dug premašuje milijun kuna, a zadnji na listi imaju dug oko 15.000  kuna.