POPIS 2021 Popisivači (ipak) moraju posjedovati Covid-potvrdu Foto: VV arhiva / ilustracija

POPIS 2021 Popisivači (ipak) moraju posjedovati Covid-potvrdu

Varaždinske vijesti | 14.9.2021. u 17:19h | Objavljeno u Aktualno

- U konzultacijama s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i s obzirom na promijenjene epidemiološke prilike u odnosu na lipanj 2021., kada je bio raspisan javni poziv za popisivače i kontrolore, svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u terenskom popisivanju stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj morat će posjedovati EU digitalnu covid potvrdu - priopćili su danas iz Državnog zavoda za statistiku.

Podsjetimo, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak prošli je petak kazao da popisivači stanovništva neće morati imati Covid-potvrde, ali da će se morati pridržavati epidemioloških mjera.

- DZS-u je tijekom provedbe popisa od primarne važnosti osigurati sigurnost i zdravstvenu zaštitu svih hrvatskih građana. Stoga se kao uvjet za terensko popisivanje, što uključuje fizički kontakt popisivača i građana, uvodi obvezno posjedovanje EU digitalne covid potvrde (što znači da je osoba preboljela covid, cijepljena je ili ima negativan test) - navodi se u priopćenju.

Dodajmo da i dalje postoji problem nedovoljnog broja popisivača.

- Uzimajući u obzir činjenicu da zbog odustajanja izabranih popisivača u nekim županijama postoji kontinuirana potreba za uključivanjem novih popisivača, i nadalje su otvorene prijave za popisivače - napominju iz DZS-a.

Prijave su moguće na službenoj stranici DZS-a o popisu stanovništva.

Inače, u tijeku je prva faza Popisa, u kojoj građani do 26. rujna mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

U ponedjeljak 13. rujna, na prvi dan provedbe digitalnog Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj, do 20 sati uspješno je popisano više od 100.000 građana. Do danas, 14. rujna, do 15 sati uspješno je popisano više od 177.000 građana. Najviše građana popisano je u Gradu Zagrebu (58.214), Splitsko-dalmatinskoj županiji (17.039) i u Primorsko-goranskoj županiji (14.985), a najmanje je popisanih u Ličko-senjskoj (1.118), Požeško-slavonskoj (1.892) i Virovitičko-podravskoj županiji (1.930 osoba).

U Varaždinskoj županiji danas do 15 sati su popisane 6.142 osobe.

Popis_2021_DZS_14092021_do_15_sati.png

Izvor: DZS