Ponovno povučena točka o pripajanju Vartopa i Aquacityja Parkovima: "Prihvaćamo konstruktivne kritike"

MGA | 8.7.2022. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon rasprave o prijedlogu pripajanja Vartopa i Aquacityja Parkovima, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković rekao je da zasad povlače prijedlog i da prihvaćaju konstruktivne kritike platforme "Budimo grad" i HDZ-a koji su se tijekom rasprave izjasnili da je neće prihvatiti.

- Platforma "Budimo grad" predlaže bolju analizu, a HDZ traži da se još razmisli o pitanju Aquacityja. Prihvaćamo konstruktivne kritike i povlačimo ovu točku - rekao je Marković nakon burne rasprave o ovoj temi zbog koje su se u Vijećnicu vratili neki od vijećnika koji prije nisu sudjelovali u radu Gradskog vijeća, a među njima su bili HDZ-ov Damir Habijan i vijećnici s Čehokove liste; Mario Lešina i Zlatan Avar te drugi.

- Nemamo ništa protiv pripajanja Vartopa, ali smo protiv pripajanja Aquacityja. Smatram da ima potencijala da se ta tvrtka stavi na tržište ili da u zakup - rekao je Habijan kao predstavnik HDZ-a čiji vijećnici ni prvi puta nisu željeli poduprijeti ovaj prijedlog.

Najkritičniji bio je Ivan Čehok kazavši da su visoki računi Vartopa odgovornost Bosilja i Markovića, a ne Uprave Vartopa koja nabavlja energente po cijenama koje su joj trenutačno dostupne.

- Smatram da Parkovi nisu u stanju to preuzeti. Umjesto da direktorici daju vremena da stabilizira posao, oni joj uvaljuju posao s toplinskom energijom s kojom Parkovi nemaju veze - rekao je Čehok također napomenuvši da je aktualna gradska vlast bivšem direktoru Parkova isplatila 300.000 kuna otpremnine, ali da sad ne bi platiti otpremninu direktoru Vartopa.

Marković mu je, između ostaloga, odgovorio da umjesto populističkih govora, ljudima treba reći istinu te da ne "stignu mahati lopatom" koliko je neraščišćenog posla iza sebe ostavila bivša gradska uprava. Čehok mu je na to odgovorio da on lopatu nikad nije vidio.

Tijekom aktualnog sata gradonačelnik Neven Bosilj rekao je da su građani koji se griju na kotlovnice od Vartopa dobili više nego dvostruko uvećane račune. Ulogu u tome ima i država, kaže on, koja nije svim proizvođačima toplinske energije dala istu subvenciju, ali da je problem i u nerentabilnom poslovanju Vartopa.

- Država je rekla da kotlovnice imaju stratešku ulogu, a onda se to ne podupire. Loptica je sada na Vladi i u Saboru će danas tražiti da se to promijeni. Drugi problem je u tome da je Vartop nerentabilan. Kupili su 7,5 mil. kW sati plina, a 5,1 mil. su fakturirali, a ostalo je gubitak zbog nerentabilnosti. Tako da građani ono što bi trebali plaćati 500, sada plaćaju 750. Uprava je digla cijene za 115%. Tako bi svatko mogao prevaljivati troškove na građane. Tražili smo od njih izračune kako bismo kroz rebalans osigurali građanima subvenciju, ali ništa nismo dobili - rekao je Bosilj.

Označeno u