Županije traže opet mogućnost legaliziracije objekata uz naknadu

vv | 18.6.2024. u 18:58h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija domaćin Druge sjednice Radne skupine za graditeljstvo Hrvatske zajednice županija na kojoj se raspravljalo o Izmjenama Zakona o nezakonito izgrađenim zgradama te o primjeni Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je Druga sjednica Radne skupine  za graditeljstvo Hrvatske zajednice županija, a sjednici su nazočili županijski pročelnici koji se u svom djelokrugu bave  poslovima prostornog uređenja i graditeljstva,   izdavanjem upravnih i neupravnih akata za provedbu dokumenata prostornog uređenja te ostalim poslovima.

180624_radna_skupina_graditeljstvo_2.jpg

Sjednicu je otvorio te vodio voditelj Radne skupine za graditeljstvo Hrvatske zajednice županija, ujedno i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije  Mario Sambolec, a sve prisutne je na početku pozdravio župan Anđelko Stričak poželjevši im ugodan rad naznačivši kako je Varaždinska županija nakon Radne skupine za pravna pitanja te Koordinacije za protokol domaćin članovima Radne skupine za graditeljstvo.

Kako je naznačio voditelj Radne skupine za graditeljstvo Mario Sambolec Druga sjednica bila je prilika da se članovi Radne skupine upoznaju s Izmjenama Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, Izmjenama  Zakona o nezakonito izgrađenim zgradama, a raspravljalo se i o izazovima u primjeni Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike  Hrvatske te o Zakonu o procjeni vrijednosti nekretnina.

- Imali smo jednu konstruktivnu radnu sjednicu, na kojoj smo dali prijedlog da se osnuju stalne službe za procjenu nekretnina, budući da se novim Zakonom o upravljanju državnom imovinom očekuje značajno povećanje poslova procjeniteljskih povjerenstava, a članovi Županijskih procjeniteljskih povjerenstava su preopterećeni jer uz to obavljaju i svoje redovne poslove. Također, pokrenuti ćemo inicijativu za ponovno ozakonjenje zgrada ljudima koji nisu bili u mogućnosti ozakoniti svoje nekretnine u propisanom roku, dali zbog neznanja ili financijskih troškova, a želja nam je da im se omogući ozakonjenje istih pod jednakim uvjetima iz Zakona, dakle da je zgrada vidljiva na digitalnoj ortofoto karti u mjerilu 1:5000 Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja Republike Hrvatske započetog 21. lipnja 2011 godine. Ono čega smo se dotaknuli su i predložene Izmjene zakona o gradnji. Naime, kako više ne postoji mogućnost ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada i predaje zahtjeva za ozakonjenje sukladno Zakonu o nezakonito izgrađenim zgradama ovim putem predlažemo da se u Zakon o gradnji uvrsti mogućnost da se izgrađene zgrade odnosno rekonstruirani dio postojeće zgrade izgrađene bez akta kojim se odobrava građenje, odnosno protivno tom aktu, ozakone u skladu sa prostornim planom uređenja jedinice lokalne samouprave uz plaćanje adekvatne naknade za zadržavanje zgrade, komunalnog i vodnog doprinosa- istaknuo je Sambolec.

180624_radna_skupina_graditeljstvo_3.jpg

Jednoglasan je zaključak svih članova Radne skupine da nisu suglasni sa predloženim Izmjenama Zakona o gradnji, a koje su vezane na članak 101a. kojim bi se ograničile osobe ovlaštene za rješavanje predmeta.

Nakon sjednice, članovi Radne skupine za graditeljstvo su u neslužbenom dijelu posjetili Centar za posjetitelje u Županijskoj palači te su razgledali izložbu „Bistra kaplja vrednija od zlata“ u palači Herzer.

180624_radna_skupina_graditeljstvo_1.jpg